Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩ…..ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΝΗΡΟ!!!

ψάχνω-για-να-βρω-ένα-γράμμα-πονηρό

 ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩ… ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΝΗΡΟ!!!   🙂 

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Παιδιά νηπιαγωγείου, α δημοτικού, σε παιδιά με ειδικές/γενικές μαθησιακές δυσκολίες και σε άτομα (παιδιά και ενηλίκους) με νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.

ΧΡΗΣΗ:

Ο εκπαιδευτής τοποθετεί μέσα στο σκεύος το αλεύρι και τα πλαστικά γράμματα.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:

Ο εκπαιδευτής ενημερώνει τα παιδιά ότι:

1. Μέσα στο μπολ έχουν κρυφτεί πονηρά γραμματάκια.

2. Τα παιδιά που είναι καταπληκτικοί ντετέκτιβ θα βρουν ένα γράμμα και θα φωνάξουν δυνατά πιο είναι. Οι υπόλοιποι συμμαθητές του λένε με ρυθμό: «Βρες το γράμμα το πονηρό».

3. Στη συνέχεια θα ψάξουν να βρουν μία λέξη που αρχίζει από αυτό το γράμμα.

4. Τέλος, όταν τα παιδιά ανακαλύψουν όλα τα γράμματα, μπορούν να πουν ένα τραγούδι που να έχει μέσα τη λέξη με το αντίστοιχο γράμμα που βρήκαν.

 

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:

1η  Μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια των παιδιών με μία κορδέλα έτσι ώστε να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας αλλά και……. το ενδιαφέρον τους!

2η  Ο εκπαιδευτής μπορεί να ζητήσει να βρουν ένα συγκεκριμένο γράμμα μόνο.

3η  Ο εκπαιδευτής έχει τοποθετήσει έξω από το σακί ένα σύμφωνο και μέσα στο σακί τα φωνήεντα. Τα παιδιά βάζουν δίπλα από το σύμφωνο το φωνήεν και λένε ποια φωνούλα έφτιαξαν.

Έπειτα το παιδί θα βρει μία λέξη με τη φωνούλα αυτή. Για να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας ο εκπαιδευτής μπορεί να ζητήσει η λέξη που θα βρει το παιδί να έχει τη φωνούλα αυτή στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος.

4η  Τα γράμματα που θα επιλέξει ο εκπαιδευτής να βάλει μέσα στο σκεύος με σωστό συνδυασμό θα αποκαλύψουν μία λέξη. Τα παιδιά αφού βρουν τα γράμματα, θα κάνουν αναγραμματισμούς για να βρουν την κρυμμένη λέξη!

Θέματα για συζήτηση:

Κύριος στόχος του παιχνιδιού είναι η φωνολογική επίγνωση. Λειτουργεί ως μέσο για επανάληψη όλων των φωνών με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο δίχως να αισθάνονται τα παιδιά ότι εξετάζονται.

 

Δείτε επίσης: ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙΑ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΡΟΥΧΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ!

 

Βασιλά Ελπίδα

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Exit mobile version