Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

«ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΖΥΜΑΡΙ»

«ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΖΥΜΑΡΙ»

 

Η Φωτογραφία είναι μια τέχνη! Τη χρησιμοποιώ αρκετά με τα παιδιά σε πολλές θεματικές καθώς είναι πολύ βοηθητική και παράλληλα πολύ όμορφη. Μια μέρα είχα κολλήσει, δεν μου ερχόταν στο μυαλό καμία ιδέα για το τι θα κάνω την επόμενη μέρα με τα παιδιά στο σχολείο. Σκεφτόμουν, σκεφτόμουν τίποτα. Είχε περάσει η ώρα οπότε δεν είχα πολλές εναλλακτικές έπρεπε να σκεφτώ κάτι που να είναι εύκολο, που να έχουμε ξανακάνει και να το συνδυάσουμε με κάτι άλλο.

Έτσι καθώς χάζευα στο Internet διάφορες εικόνες και φωτογραφίες μου ήρθε η ιδέα! Θα δημιουργήσουμε φωτογραφίες από ζυμάρι! Οπότε και αυτό θα σας παρουσιάσω σε αυτό το άρθρο. Παραμένει από τότε μια από τις πιο δημιουργικές ιδέες που είχα σκεφτεί και θέλω να τη μοιραστώ γιατί πραγματικά αξίζει να την υλοποιήσετε.

Η δραστηριότητα αυτή για εμένα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τις ιδιαιτερότητες αφού προσαρμόζεται πολύ εύκολα σύμφωνα με την ηλικία και τις ανάγκες. Εγώ την έκανα με παιδιά 3-5 ετών οπότε και οι φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω είναι παιδιών αυτής της ηλικίας.

Στόχοι:

Ενίσχυση δημιουργικότητας

Συγκέντρωση

Παρατηρητικότητα

Επαφή με τις τέχνες

Εξάσκηση λεπτής κινητικότητας

Οπτικοκινητικός συντονισμός

Το προηγούμενο βράδυ λοιπόν εκτύπωσα από το Ιnternet φωτογραφίες διάφορες σύμφωνα πάντα με την ηλικία των παιδιών και τις πλαστικοποίησα.

Φτάνοντας στο σχολείο τις έβαλα όλες στο τραπέζι με τρόπο τέτοιο ώστε  να φαίνονται όλες. Να μην ξεχάσω να σας πω ότι είχα εκτυπώσει τόσες ακριβώς όσα και τα παιδιά. Τους ζήτησα να τις δούνε και να διαλέξει ο καθένας αυτή που του αρέσει πιο πολύ. Βρήκαν ένα μέρος για να αφήσει ο καθένας τη δική του φωτογραφία και το επόμενο στάδιο ήταν να φτιάξουμε το αλμυρό ζυμάρι.

Υλικά για το Αλμυρό Ζυμάρι:

1 ποτήρι Αλεύρι

Μισό Αλάτι

Μισό Νερό

Διαδικασία:

Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, τα ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μεγάλη μέχρι να γίνει ζύμη και στη συνέχεια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια. Για το σωστό αποτέλεσμα η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει, αν όμως σας κολλάει απλά προσθέτετε αλεύρι.

Αφού φτιάξαμε και το ζυμάρι το αφήσαμε λίγο στη άκρη, πήραμε τις φωτογραφίες και τις κολλήσαμε στο μισό μέρος ενός Α3 χαρτιού Ακουαρέλας. Καθίσαμε στο τραπέζι και μιλήσαμε ο καθένας για την φωτογραφία του. Και μόλις τελείωσε η συζήτηση μας τους εξήγησα τι χρειάζεται να κάνουν. Οι οδηγίες μου ήταν:

«Θα χρειαστεί ο καθένας από εσάς να πάρει ένα κομμάτι από το αλμυρό ζυμάρι που φτιάξαμε. Παρατηρώντας την φωτογραφία σας, την δική του ο καθένας, θα προσπαθήσετε να την αποτυπώσετε με το ζυμάρι στο άλλο μισό κενό χαρτί. Αφού τελειώσετε μπορείτε να χρωματίσετε την δημιουργία σας ή να την αφήσετε ως έχει».

Έτσι λοιπόν τα παιδιά ξεκίνησαν με απίστευτη συγκέντρωση να δημιουργούν και το αποτέλεσμα ήταν κάτι απλά φανταστικό. Όποιος τελείωνε είχε την δυνατότητα να τραβήξει το έργο του φωτογραφία με την φωτογραφική μηχανή του σχολείου, δημιουργώντας έτσι μια νέα φωτογραφία μοναδική, δική του.

 

Είναι μία δραστηριότητα την οποία δοκιμάζω και θα δοκιμάζω με όλες τις ομάδες παιδιών στις οποίες θα βρίσκομαι και αυτό γιατί πραγματικά με ενθουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ τη φωτογραφία τα παιδιά.

 

 

Σπυριδούλα Πουλιάση, Παιδαγωγός-Μουσικός

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στην ομάδα που έχω δημιουργήσει στο facebook :

https://www.facebook.com/groups/mikresanakalypseis/

Exit mobile version