Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ & ΤΟ ΜΠΛΕ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ & ΤΟ ΜΠΛΕ

Για την εκμάθηση των τριών βασικών χρωμάτων (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) από ένα παιδί με αυτισμό, η μέθοδος διδασκαλίας που θα αξιοποιηθεί είναι η Εφαρμοσμένη Ανάλυσης Συμπεριφοράς (ABA). Ακολουθεί ο σχεδιασμός και η παρουσίαση των δραστηριοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν.

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ:

• Εκμάθηση τριών βασικών χρωμάτων (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) και γενίκευση.

• Εξάσκηση κινητικών δεξιοτήτων.

• Περιορισμός της διάσπασης προσοχής κατά την διάρκεια της δραστηριότητας.

• Περαιτέρω εξάσκηση στην λήψη, κατανόηση και εκτέλεση προφορικών, απλών και σαφών οδηγιών.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ

Η δραστηριότητα θα διεξαχθεί στον συνήθη χώρο των συναντήσεων με το παιδί, που αποτελείται από 1 γραφείο-έπιπλο, 2 καρέκλες και 1 βιβλιοθήκη. Στον χώρο δεν θα υπάρχουν παιχνίδια ούτε άλλα αντικείμενα, που ενδεχομένως να λειτουργήσουν σαν διασπαστικά ερεθίσματα. Επίσης, υπάρχει ένα παράθυρο αρκετά ψηλά και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο οπτικό ερέθισμα που θα αποσπάσει την προσοχή του. Ο χώρος είναι ήσυχος και απαλλαγμένος από ακουστικά ερεθίσματα. Η διαδικασία εκμάθησης των τριών βασικών χρωμάτων θα διαρκέσει 2 εβδομάδες, κατά τις οποίες θα πραγματοποιούνται συναντήσεις με το παιδί 2 φορές την εβδομάδα, διάρκειας 30 λεπτών, όπου τα 10 τελευταία λεπτά θα αφιερώνονται στην χαλάρωση και θα ακούμε το αγαπημένο του CD.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Κατά την πρώτη συνάντηση, έχοντας δημιουργήσει 3 ζεύγη παζλ στα 3 διδασκόμενα χρώματα, τοποθετούμε στο γραφείο το ένα κίτρινο κομμάτι, το ένα κόκκινο και το ένα μπλε, το ένα κάτω από το άλλο, και τα ζεύγη τους σε μικρή απόσταση από αυτά, ανακατεμένα.

Δείχνουμε στο παιδί με το δάχτυλό μας το κίτρινο και λέμε με καθαρή και δυνατή φωνή “Κίτρινο”.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά τα άλλα δύο χρώματα. Ακολούθως, λέμε “Βάλε το κίτρινο” δείχνοντας το κίτρινο και παίρνουμε το ζεύγος του και τα ενώνουμε. Αφού το κάνουμε εμείς, επαναλαμβάνουμε λέγοντας “Βάλε το κίτρινο” για να το κάνει ο ίδιος αυτή τη φορά. Χρησιμοποιούμε προτροπή, όταν χρειάζεται.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για κάθε χρώμα. Ενημερώνουμε τους γονείς για την προαναφερθείσα διαδικασία, παρέχοντάς τους σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες, ώστε να την επαναλάβουν στο σπίτι. Εκτυπώστε το παζλ ΕΔΩ.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Στα πλαίσια της δεύτερης συνάντησης, χρησιμοποιούμε 1 κίτρινη, 1 κόκκινη και 1 μπλε μικρή λεκάνη, οι οποίες περιέχουν βρώσιμες μπογιές, αντιπροσωπευτικές των 3 χρωμάτων. Επίσης, έχουμε λευκά μπαλάκια.

Υποδεικνύουμε στο παιδί την κίτρινη λεκάνη αναφωνώντας “Κίτρινο”, και του ζητάμε να μας δείξει το κίτρινο.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τις 2 άλλες λεκάνες χρησιμοποιώντας προτροπή, όταν χρειαστεί.

Στη συνέχεια, δείχνουμε την πρώτη μπάλα και λέμε “Βάλε την μπάλα στο κίτρινο”, αφού πρώτα το κάνουμε εμείς. Συνεχίζουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα χρώματα χρησιμοποιώντας και πάλι προτροπή, όπου χρειαστεί.

Δίνουμε στους γονείς τα 3 βαμμένα μπαλάκια και ένα κουτί για το σπίτι, εξηγώντας τους ότι πρέπει να του ζητάνε να βάζει το κάθε μπαλάκι στο κουτί αναφέροντας κάθε φορά ένα συγκεκριμένο χρώμα.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Κατά την δεύτερη εβδομάδα, συνεχίζουμε με τις ίδιες ή εναλλακτικές δραστηριότητες, ανάλογα με το αν το παιδί τις πραγματοποιεί με ελάχιστη έως καθόλου προτροπή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε κάθε συνάντηση, για κάθε σωστή απόκριση του παιδιού, παρέχεται επιβράβευση με το να κουνάμε το ντέφι για 10 δευτερόλεπτα. Τα τελευταία 10 λεπτά κάθε συνάντησης αφιερώνονται στη χαλάρωση ακούγοντας το αγαπημένο του CD. Τέλος, είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι διατυπώθηκαν περισσότερες από 1 δραστηριότητες, οι οποίες θα λειτουργούν η μία σαν εναλλακτική της άλλης, προκειμένου να επιτευχθεί τόσο η εκμάθηση των τριών χρωμάτων με διασκεδαστικούς για το παιδί τρόπους, όσο και η γενίκευση.

 

Η παρούσα εκπαιδευτική πρόταση παρουσιάστηκε στα πλαίσια εκπόνησης εργασίας του Ετήσιου Σεμιναρίου : ”Αξιολόγηση στην Ειδική Αγωγή’ από την Εκπαιδευτική Ένωση και την ομάδα Εκπαίδευση Δίχως Όρια.

 

Δείτε επίσης: ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

 

 

Θεανώ Νικολάου, Ψυχολόγος

 

Exit mobile version