Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΜYΚΗΝΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕIΑ ΚΑI ΤΕΧΝΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.Χ.)

ΜYΚΗΝΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕIΑ ΚΑI ΤΕΧΝΗ

 

Η ενότητα διδάχθηκε με τον τρόπο που ακολουθεί σε μία διδακτική ώρα σε μαθητές Ειδικού Γυμνασίου.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Το συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα μαθήματος απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ Γυμνασίου τόσο της Γενικής όσο και της Ειδικής Αγωγής καθώς και σε μαθητές της Γ’ Δημοτικού.

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ:

Οι μαθητές τόσο της Γενικής όσο και της Ειδικής αγωγής να κατανοήσουν τη μυκηναϊκή θρησκεία και τέχνη. Μέσα από τις ομάδες εργασίας οι εκπαιδευτικοί θα αντιληφθούν το κατά πόσο οι μαθητές κατανόησαν τα όσα διδάχτηκαν και οι μαθητές θα μάθουν να εργάζονται περισσότερο ομαδοσυνεργατικά.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1) Ξεκινώντας ο εκπαιδευτής το μάθημα καλωσορίζει τους μαθητές και κάνει μια σύντομη εμπλουτισμένη εισήγηση με τι θα ασχοληθούν στην επόμενη διδακτική ώρα.

2) Ο εκπαιδευτής κάνει μία σύντομη αναδρομή του προηγούμενου μαθήματος και εξηγεί στους μαθητές ποια είναι τα βασικά στοιχεία της μυκηναϊκής θρησκείας και τέχνης.

3) Στη συνέχεια μοιράζει το παρακάτω σχεδιάγραμμα για να κατανοήσουν ευκολότερα οι μαθητές το αντικείμενο του μαθήματος.

4) Αφού κατανοήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μαθήματος, στη συνέχεια ο εκπαιδευτής προχωρά στην ανάθεση εργασιών.

5) Με αυτόν τον διαδραστικό τρόπο και με τη βοήθεια του σχεδιαγράμματος οι μαθητές θα κατανοήσουν ευκολότερα και μόνοι τους τα βασικά χαρακτηριστικά του μαθήματος.

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.Χ.)

ΜYΚΗΝΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕIΑ ΚΑI ΤΕΧΝΗ

 

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β΄

Αποκάλυψη λάτρείας στους θεούς του Ολύμπου

Βασική μυκηναϊκή θεότητα είναι η γυναίκα η οποία αποκαλείται «Πότνια» (σεβάσμια)

Σε εκείνη προσφέρονται αφιερώματα

Οι Μυκηναίοι λατρεύαν τους θεούς σε μικρά ιερά

Το ιερατείο διαχειρίζονταν την περιουσία των ιερών

 

ΤΕΧΝΗ

Αναπτύχθηκε από το 1600 – 1100 π.Χ στην ηπειρωτική Ελλάδα

Επηρεάστηκε από τη μινωική τέχνη

Αρχιτεκτονικά δημιουργήματα

Μυκηναϊκά ανάκτορα

«Κυκλώπεια» τείχη

Θολωτοί τάφοι

Λίθινες πλάκες πάνω στους τάφους

Ζωγραφική και κεραμική

Θέματα σχετικά με τη φύση και τη ζωή

Τοιχογραφίες

Αγγεία

Μεταλλοτεχνία

Πολύτιμα υλικά από την Αίγυπτο και τις ανατολικές χώρες

Χρυσά και ασημένια κοσμήματα

Σκεύη με ανάγλυφες παραστάσεις

Χρυσά κύπελλα από τάφους

Μεγαλείο μυκηναϊκού πολιτισμού

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1) Οι μαθητές είναι χωρισμένοι σε ομάδες και η κάθε ομάδα ξεκινά τη ζωγραφική. Κάθε ομάδα μετά από κλήρωση αναλαμβάνει να ζωγραφίσει όπως το φαντάζεται και μετά από όσα έμαθε ένα συγκεκριμένο θέμα σχετικό με τη μυκηναϊκή τέχνη.

Τα θέματα είναι τα εξής: μυκηναϊκό ανάκτορο, τοιχογραφία, αγγεία, ξίφη και προσωπίδες, κοσμήματα. Στο τέλος, κάθε ομάδα παρουσιάζει στην ολομέλεια το δημιούργημά της.

 

 

2) Στη συνέχεια, ο κάθε μαθητής καλείται να φανταστεί και να ζωγραφίσει τη μυκηναϊκή θεότητα καθώς και τα αγαθά που μπορούσαν να της προσφέρουν.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Μαϊστρέλης, Σ., Καλύβη, Ε., & Μιχαήλ, Μ. (2014)Από τη Μυθολογία στην Ιστορία. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και εκδόσεων «Διόφαντος»

Κατσουλάκος, Θ.,Κοκκορού-Αλευρά, Γ., &Σκουλάτος, Β. (2011). Αρχαία Ιστορία.Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και εκδόσεων «Διόφαντος»

Σταματούλα Μπάτζιου, Φιλόλογος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Ο ΜYΚΗΝΑΪΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Exit mobile version