Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ

Ένα παιχνίδι αυτοσχεδιασμού που καλλιεργεί την έκφραση, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Μαθαίνω τις τέσσερις εποχές λοιπόν και τις περιγράφω χρησιμοποιώντας το σώμα μου ως μέσο έκφρασης.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Σωματική έκφραση

Δημιουργική σκέψη

Αντίληψη

Συγκέντρωση

Φαντασία

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:

Ο εκπαιδευτής συζητά με την ομάδα για τη φύση και την εναλλαγή των εποχών. Σε αυτό το παιχνίδι θα γίνουμε δέντρα που θα αλλάζουν με το πέρασμα των εποχών.

1. Οι εκπαιδευόμενοι παίρνουν τη μορφή δέντρου. Το σώμα τους είναι ο κορμός του, τα πόδια οι ρίζες και τα χέρια τα κλαδιά του,

2. Ο εκπαιδευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει μουσική ώστε να ενισχύσει τη φαντασία των εκπαιδευόμενων όπως για παράδειγμα τις «4 εποχές» του Vivaldi ή ήχους αέρα, βροχής, θάλασσας κτλ.

Ακόμη, οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να αναπαραστήσουν εικόνες από τραγούδια σχετικά με τις τέσσερις εποχές:

3. Καθώς αλλάζει η εποχή, ο εκπαιδευτής την περιγράφει και οι εκπαιδευόμενοι ακολουθούν περιγράφοντάς τη με το σώμα τους. Ο εκπαιδευτής ξεκινά να περιγράφει τις αλλαγές στις οποίες υπόκειται η φύση σε κάθε εποχή. Για παράδειγμα:

Το φθινόπωρο τα δέντρα πετούν τα φύλλα τους από τα κλαδιά. Βρέχει και ο αέρας βοηθά να σκορπιστούν στο έδαφος. Οι εκπαιδευόμενοι αντιδρούν στη βροχή, στον αέρα και σκορπίζουν τα φύλλα στο έδαφος κινώντας τα χέρια τους όπως τα κλαδιά.

Τον χειμώνα τα δέντρα καλύπτονται από χιόνι. Οι εκπαιδευόμενοι λοιπόν αντιδρώντας στην κατάσταση τρέμουν από το κρύο.

Την άνοιξη η φύση γεμίζει λουλούδια που ευωδιάζουν. Εδώ οι εκπαιδευόμενοι αυτοσχεδιάζοντας μπορούν να περιγράψουν με το σώμα τους τη διαδικασία της ανθοφορίας (κουνώντας τα δάχτυλα και τα χέρια τους) αλλά και με το πρόσωπό τους τις ευχάριστες μυρωδιές της φύσης.

Το καλοκαίρι τα δέντρα μας δίνουν καρπούς και φρούτα. Επίσης κάνει ζέστη. Τα κλαδιά λοιπόν γεμίζουν καρπούς, τα δέντρα διψούν για νερό και οι εκπαιδευόμενοι αντιδρούν ανάλογα στις δοσμένες συνθήκες.

Έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος των εποχών. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε ευχάριστα για τις τέσσερις εποχές και διασκεδάζουμε!

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Μέσα από αυτό το παιχνίδι αυτοσχεδιασμού, οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το σώμα ως μέσο έκφρασης όταν δεν υπάρχει ο λόγος. Καλλιεργούν τη φαντασία και εκφράζουν τα συναισθήματά τους ενώ περιγράφουν τον κύκλο των εποχών. Η παρατήρηση της φύσης μας εμπνέει για μια πιο στενή σχέση με το περιβάλλον ενώ ενισχύει την δημιουργικότητα μας. Τέλος, ανακαλύπτουν τις κινητικές τους δυνατότητες και αποκτούν καλύτερο αυτοέλεγχο του σώματός τους.

 

Δείτε επίσης: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ… ΕΝΑ ΤΟΠΙΟ

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

Exit mobile version