Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ;

ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ;

 

Έχετε σκεφτεί για ποιο λόγο είναι καλό όλα τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ασχοληθούν με την κολύμβηση; Η κολύμβηση είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές άθλησης και από τις πιο φιλικές προς τον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται από πάρα πολλούς ιατρούς και παιδαγωγούς ως το καταλληλότερο άθλημα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας (ψυχικής και σωματικής) και είναι μία από τις δραστηριότητες της φυσικής αγωγής που μπορεί να διδαχθεί επιτυχώς σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα οφέλη από τη συμμετοχή στο νερό μπορεί να είναι σωματικά, ψυχοκοινωνικά και γνωστικά.

ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Βελτίωση καρδιοαναπνευστικού συστήματος

Η πίεση και η αντίσταση του νερού κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, έχουν μία ιδιαίτερη επίδραση στην καρδιά, στους πνεύμονες και στο κυκλοφορικό σύστημα.

Ισχυροποίηση της σπονδυλικής στήλης

Έχουμε κίνηση σε όλο το σώμα και κυρίως στα χέρια τα οποία εκτελούν ρυθμικές εναλλαγές κάτι που ενδυναμώνει ιδανικά τα άνω άκρα και επιδρά θετικά στην κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.

Μυϊκή ενδυνάμωση

Προσφέρει στον οργανισμό παραπάνω μυική δύναμη αλλά και μυική τόνωση. Αυτό εξηγείται πολύ απλά από το γεγονός ότι το νερό είναι δώδεκα φορές πιο πυκνό από τον αέρα. Έτσι, ο οργανισμός συνηθίζει σε πιο απαιτητικούς ρυθμούς και γυμνάζεται εντονότερα.

Βελτίωση ευλυγισίας

Βοηθά τις αρθρώσεις να χαλαρώσουν και με αυτό το τρόπο κάνει πιο ελαστικό το σώμα.

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησητου ατόμου

Εκτονώνει το άγχος του

Αυξάνει την αντίληψη, τη συγκέντρωση και τη προσοχή του

Δημιουργεί νέους φίλους

ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Καταργεί τον φόβο του νερού

Μαθαίνει να είναι ασφαλής

Επομένως, η προσαρμοσμένη κολύμβηση είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για άτομα με ειδικές ανάγκες εφόσον γίνεται το μάθημα από εξειδικευμένους καθηγητές φυσικής αγωγής και υπό κατάλληλες συνθήκες (καθαρή πισίνα, σωστή θερμοκρασία).

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πόσο σημαντικό είναι να ασχοληθούμε με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του κάθε ατόμου και πως βελτιώνεται η καθημερινότητά τους, απλώς κολυμπώντας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

https://bandcaquatics.com/swimming-benefits-special-needs/

Anyone Can Swim: Understanding and Coping With Special Needs Hardcover – January 1, 1991 (Amateur Swimming Association)

Αγγελάκου Ελίνα

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Exit mobile version