Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

το-σταφυλι-μεσα-απο-τισ-αισθησεισ-μασ

ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

 

Η αξιοποίηση της άμεσης εμπειρίας και στη συνέχεια η επεξεργασία του εκάστοτε θέματος μέσα από εποπτικό υλικό φαίνεται να οδηγεί τους εκπαιδευόμενους πιο εύκολα στο στάδιο των συσχετίσεων (Decroly, 1934).

Επιλέξαμε για τους ενηλίκους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες την παρατήρηση ενός φρούτου που τρώμε το Φθινόπωρο με τη βοήθεια των αισθήσεων! Το σταφύλι γευστικό και ζουμερό το πλάσαμε, το μυρίσαμε, το ζωγραφίσαμε και στο τέλος το πατήσαμε γιατί είμαστε και στην εποχή του τρύγου!

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής και στην Α/Βάθμια εκπαίδευση.

ΣΤΟΧΟΙ:

Ενίσχυση λεπτής κινητικότητας και οπτικοκινητικού συντονισμού

Επανάληψη μοτίβου (προμαθηματικές έννοιες)

Εκμάθηση Χρωμάτων

ΥΛΙΚΑ:

Πινέλα

Πηλό που στεγνώνει μόνο του

Καλαμάκι

Τέμπερες

Πλαστελίνη

Χαρτί

Μαρκαδόρους

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Ενημερώνουμε τους εκπαιδευόμενους ότι στις αρχές του Φθινόπωρου γευόμαστε ένα αγαπημένο φρούτο, το σταφύλι! Πριν ξεκινήσει η δραστηριότητα γευόμαστε και μυρίζουμε το σταφύλι στην τάξη και δείχνουμε εικόνες από το αμπέλι.

1. Αρχικά, δίνουμε εκτυπωμένο το σχέδιο του σταφυλιού για να το χρωματίσουν με τα αντίστοιχα χρώματα (πράσινο, κίτρινο, κόκκινο).

2. Στη συνέχεια, λέμε στους εκπαιδευόμενους ότι το σταφύλι μας θα ζωντανέψει και θα γίνει ζουμερό! Με την πλαστελίνη κάνουν μπαλάκια και τα τοποθετούν επάνω στο σχέδιο που έχουν ήδη ετοιμάσει.

3. Τώρα που έχουν ‘’γνωριστεί’’ με το σχήμα του σταφυλιού δίνουμε πηλό και σε κάθε εκπαιδευόμενο μπροστά βάζουμε ένα μοτίβο από πηλό με 6 μπαλάκια στη σειρά. Το μοτίβο αυτό καλούνται να αντιγράψουν τόσο σε μέγεθος όσο και σε θέση. Στη συνέχεια το μοτίβο εμπλουτίζεται με μία σειρά από κάτω αλλά με λιγότερα μπαλάκια (5) και ακολουθεί φθίνουσα πορεία έως ότου φτάσουμε στην τελευταία σειρά με ένα (1) μπαλάκι.

4. Χρησιμοποιούμε πλαστικά καλαμάκια και τα κόβουμε στο μέγεθος του κοτσανιού. Τοποθετούμε ένα σε κάθε τσαμπί σταφύλι που φτιάξαμε, ώστε να το έχουμε ως οδηγό και στη συνέχεια το καλύπτουμε με πηλό. Αξιοποιούμε τα κίτρινα φύλλα των δέντρων και πάνω σε αυτά τοποθετούμε πυλό και τον πλάθουμε έως ότου να πετύχουμε το σχήμα του φύλλου. Στη συνέχεια, το φύλλο από πηλό παίρνει τη θέση του πάνω στο κοτσάνι του σταφυλιού μας. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και στη συνέχεια αναμιγνύουμε χρώματα για να πετύχουμε όλες τις αποχρώσεις του σταφυλιού. Ήρθε η ώρα τα πινέλα μας να γεμίσουν χρώματα και να βάψουμε με νερομπογιές τα τσαμπιά!

5. Αφού αντιγράψαμε ένα τρισδιάστατο μοτίβο αλλάζουμε υλικά και παίρνουμε ακουαρέλα και χρώματα. Πινέλα δεν θα χρειαστούμε….. γιατί πινέλα θα γίνουν τα ίδια μας τα χέρια! Οι εκπαιδευόμενοι φορώντας γάντια στα χέρια και έχοντας μπροστά τους το μοτίβο ενός τσαμπιού από σταφύλι βάζουν το δάχτυλό τους μέσα στα χρώματα και κάνουν τυπώματα πάνω στην ακουαρέλα ακολουθώντας το πρότυπο του μοτίβου.

6. Ήρθε η ώρα να ζωγραφίσουν οι εκπαιδευόμενοι μόνοι τους ένα ζουμερό τσαμπί σταφύλι! Σε χαρτί Α4 κάθε εκπαιδευόμενος επιλέγει το χρώμα που επιθυμεί και δίνονται λεκτικά οδηγίες: «Κάνε έξι (6) κυκλάκια στη σειρά. Από κάτω κάνε πέντε κυκλάκια στη σειρά κ.ο.κ. Ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο μπορεί να αξιοποιηθεί η δραστηριότητα και για εξάσκηση στην πράξη της αφαίρεσης. «Στη κάτω σειρά φτιάξε ένα μπαλάκι λιγότερο, 6-1 πόσο κάνει; κ.ο.κ»

7. Τέλος, συζητάμε με τους εκπαιδευόμενους μας για το σταφύλι λέγοντας ότι τρώγεται ως φρούτο, γίνεται γλυκό του κουταλιού αλλά και από αυτό βγαίνει το κρασί! Δείχνουμε σε βίντεο τη διαδικασία του πατήματος του σταφυλιού και στη συνέχεια εξηγούμε ότι θα γίνουμε εμείς οι αμπελουργοί και θα πατήσουμε τα σταφύλια. Σε λεκάνη έχουμε βάλει μπαλάκια στο νερό και  οι εκπαιδευόμενοι μπαίνουν και πατούν τα σταφύλια. Τα αισθητηριακά μπαλάκια είναι διακοσμητικές πέρλες που φουσκώνουν στο νερό σε πολύ οικονομική τιμή σε καταστήματα γραφικής ύλης.

 

 

 

 

 

 

Οι εκπαιδευόμενοί μας με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έμαθαν με βιωματικό τρόπο για το φρούτο του φθινοπώρου κυρίως μέσω των αισθήσεων. Πραγματικά το χάρηκαν και έμαθαν μέσα από το παιχνίδι. Τι λέτε εσείς θα το εφαρμόσετε;

 

 

Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας

Η ΑΡΓΩ

 

Βιβλιογραφία:

Decroly, Ο., & Boon, G.,  (1934). Vers l’ ecole renovee, Bruxelles, (Μτφ. Α. Μεταλλινού), Αθήνα

 

Δείτε επίσης :ΕΝΑ ΤΣΑΜΠΙ ΣΤΑΦΥΛΙ

 

Βασιλά Ελπίδα         

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

 

Exit mobile version