Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΝΑ ΕΝΑ ΜΗΛΟ… ΠΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

να-ενα-μηλο-προγραφικη-δραστηριοτητα

ΝΑ ΕΝΑ ΜΗΛΟ… ΠΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Ένα πολύ νόστιμο φρούτο του φθινοπώρου με το οποίο ασχοληθήκαμε με τους Ενηλίκους μας με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, είναι το μήλο. Μέσα από τις αισθήσεις μας και εξασκώντας την λεπτή κινητικότητα μάθαμε παίζοντας!

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής, σε Ενηλίκους με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και στην Α/βάθμια εκπαίδευση.

 

ΣΤΟΧΟΙ:

Άσκηση προσανατολισμού

Συντονισμός χεριού – ματιού

Εξάσκηση αισθήσεων (όσφρηση, αφή, γεύση)

Αναγνώριση χρωμάτων

 

ΥΛΙΚΑ:

Μήλο

Γλωσσοπίεστρο

Πηλός που στεγνώνει στον αέρα

Νερομπογιές

Πινέλα

Καλαμπόκι, σπόροι

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1. Έχοντας ήδη μιλήσει για τα φρούτα του φθινοπώρου στους εκπαιδευόμενούς μας τους ενημερώνουμε πως σήμερα θα ασχοληθούμε με το μήλο.

2. Τους δείχνουμε κόκκινα, κίτρινα και πράσινα μήλα και τους ρωτάμε να μας πουν το χρώμα τους. Στη συνέχεια τους δίνουμε να τα πιάσουν και να μας πουν αν είναι σκληρά ή μαλακά και αν δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το σχήμα τους το λέμε εμείς.

3. Έπειτα κόβουμε ένα μήλο πράσινο και ένα κόκκινο, τους το δίνουμε να το γευτούν και να εντοπίσουν τη διαφορά στη γεύση (ξινό – γλυκό).

4. Τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξουμε δικά μας τυπώματα από μήλο για να στολίσουμε την τάξη μας σύμφωνα με την εποχή! Δίνουμε τον πηλό στους εκπαιδευόμενούς μας και τους ζητάμε να τον ανοίξουν με τον πλάστη κάνοντας κινήσεις πάνω –κάτω.

5. Κόβουμε τα μήλα στη μέση, τα πιέζουμε στον πηλό και χαράσσουμε ελαφρά το περίγραμμα. Δίνουμε τα γλωσσοπίεστρα και ζητάμε να πατήσουν τη γραμμή ώστε να βγάλουν τον πηλό σε σχήμα μήλο.

 

6. Αφού στεγνώσουν λίγο, δίνουμε νερομπογιές και πινέλα στους εκπαιδευόμενούς μας για να τα βάψουν. Τέλος, κολλούν καλαμπόκι για τα κουκούτσια και τα μήλα μας είναι έτοιμα!

 

Οι εκπαιδευόμενοί μας έμαθαν για το μήλο αξιοποιώντας τις αισθήσεις τους και πραγματικά το διασκέδασαν… Αυτό δεν είναι το σημαντικό;

Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας

Η ΑΡΓΩ

 

 

 

Βασιλά Ελπίδα

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

 

 

Exit mobile version