αισθητηριακο-ταξιδι-με-τα-χελιδονια

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ!

 

Το Φθινόπωρο τα χελιδόνια ξεκινούν για το μεγάλο τους ταξίδι στις ζεστές χώρες, ας τα ακολουθήσουμε λοιπόν με τη βοήθεια των αισθήσεων! Γνωρίζοντας ότι το δέρμα περιέχει αισθητηριακούς δέκτες για την αφή και τη θερμοκρασία εφαρμόσαμε την παρακάτω δραστηριότητα σε ενηλίκους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ώστε να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά υλικά και να αναπτύξουν το επίπεδο της αισθητηριακής επεξεργασίας τους.

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής, σε Ενηλίκους με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και στην Α/βάθμια εκπαίδευση.

 

ΣΤΟΧΟΙ:

Διάκριση ποικίλων υφών

Λεπτή κινητικότητα

 

ΥΛΙΚΑ:

Νερομπογιές

Ταψί

Μακαρόνια, ρύζι, καλαμπόκι

Βαμβάκι

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1. Υπενθυμίζουμε στους εκπαιδευόμενους την εποχή που διανύουμε και ζητάμε να μας μιλήσουν για τον καιρό του Φθινοπώρου.

2. Εξηγούμε ότι τα χελιδόνια αναζητούν πιο ζεστά μέρη από το δικό μας και τους ρωτάμε αν θέλουμε να ταξιδέψουν μαζί τους.

3. Δείχνουμε εικόνες με χελιδόνια και ζητάμε να τις παρατηρήσουν προσεχτικά. “Πού πετούν;” “Τι χρώμα έχει ο ουρανός;” “Τι χρώμα έχουν τα σύννεφα;” “Τι χρώμα είναι το χελιδόνι;” “Πώς είναι η ουρά του;”

4. Βάζουμε στο ταψί το χρώμα του ουρανού και ζητάμε από τους εκπαιδευόμενους να βάλουν τα χέρια τους μέσα, να κλείσουν τα μάτια και να κάνουν κυκλικές κινήσεις όπως θα έκαναν για να σχηματίσουν συννεφάκια. Παράλληλα, ακούν τον ήχο των χελιδονιών. Ρωτάμε για την αίσθηση που έχουν καθώς βυθίζουν τα χέρια τους στο χρώμα.

Μας απάντησαν: “Δροσιά! Όπως νιώθουν τα χελιδόνια που πετούν εκεί ψηλά!”


5. Στη συνέχεια, τοποθετούν τα χέρια τους στον καμβά και συνεχίζουν τις ίδιες κυκλικές κινήσεις ώστε να σχηματιστούν σύννεφα. 

6. Ακολουθεί η ίδια διαδικασία με το ταψί αλλά με μαύρο χρώμα. Αυτή τη φορά, καλούνται να απομονώσουν  2 δάχτυλα (τον δείκτη και τον μέσο) ώστε με το τύπωμα να φτιάξουν την ουρά των χελιδονιών. Στη συνέχεια κολλούν μάτια και μύτη.

 

7. Αφού ταξιδέψαμε μαζί με τα χελιδόνια ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τη νέα τους φωλιά! Δείχνουμε σε φωτογραφία ή ακόμα καλύτερα αν διαθέτουμε μία πήλινη φωλιά και ζητάμε να αποτυπώσουν το σχήμα της στο χαρτί.

8. Εξηγούμε πώς τα χελιδόνια με λάσπη και νερό χτίζουν τη φωλιά τους κομματάκι κομματάκι. Αντίστοιχα και εκείνοι με κόλλα και τα υλικά που διαθέτουν θα φτιάξουν τη φωλιά των χελιδονιών. Τοποθετούν σπυρί – σπυρί ρύζι, καλαμπόκι, κομματάκια από μακαρόνια και τέλος το βαμβάκι.

Με τον τρόπο αυτό οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν με ευχάριστο τρόπο πληροφορίες για τη ζωή των χελιδονιών και παράλληλα εμπλουτίζουν τις απτικές εμπειρίες τους.

 

 

Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας

Η ΑΡΓΩ

 

 

Βασιλά Ελπίδα

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων