Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ & ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ

η-δικη-μασ-παρασταση-εκμαθηση-αναλυση-ρολων

ΜΑΘΑinουμε ΚΑΙ ΑΝΑΛυουμε τουσ ΡΟΛουσ

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΜΕΡΟΣ Β’

 

 

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Προσέγγιση θεατρικού ρόλου

Δημιουργική σκέψη

Λεκτική επικοινωνία

Συγκέντρωση

Κατανόηση κειμένου

Φαντασία

Ενσυναίσθηση

Κανόνες προφοράς λόγου

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Αφού έχουν μοιραστεί οι ρόλοι, ζητάμε από στους εκπαιδευόμενους να τους αποστηθίσουν. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες. Στο μεταξύ ξεκινάμε τις πρόβες.

1. Διαβάζουμε ξανά το κείμενο και αναλύουμε τον κάθε ρόλο ξεχωριστά. Ο εκπαιδευόμενος αυτή τη φορά προσπαθεί να δώσει ζωή στον γραπτό λόγο με τη βοήθειά μας. Καθώς μιλά ως “ρόλος” δίνονται οδηγίες ώστε ο λόγος να είναι όσο γίνεται άμεσος και φυσικός. Ο τρόπος που εκφέρουμε τον λόγο πρέπει να αντιπροσωπεύει τον κάθε ρόλο. Για παράδειγμα: διαφορετικά μιλά ένα μικρό κοριτσάκι και διαφορετικά μια ηλικιωμένη γυναίκα. Το ίδιο ισχύει όταν θέλουμε να υποδυθούμε μία νεράιδα, έναν βασιλιά, μία κουτσομπόλα ή έναν φανφάρα ποιητή!

2. Στοιχεία για τον ρόλο μας παίρνουμε και από το ίδιο το κείμενο και συγκεκριμένα:

από τις περιγραφές των άλλων για εμάς,

 από τα σημεία στίξης του κειμένου,

 από την ηλικία του ρόλου,

 από την κοινωνική του θέση,

από την οικονομική του κατάσταση,

 από το μορφωτικό του επίπεδο.

3. Στη συνέχεια μαθαίνουμε να «χρωματίζουμε» τον λόγο ανάλογα με την κατάσταση. Ο λόγος αλλάζει ως προς τον ρυθμό και την έντασή του όταν για παράδειγμα είμαστε κουρασμένοι, χαρούμενοι, λυπημένοι κτλ.

 



 

4. Ο εκπαιδευτής δίνει οδηγίες για να αρθρώνουμε σωστά και να μιλάμε δυνατά και καθαρά, ώστε να γινόμαστε αντιληπτοί χρησιμοποιώντας τους κανόνες προφοράς και τη διαφραγματική αναπνοή.

5. Δουλεύουμε τους ρόλους μας στην αρχή ατομικά και στη συνέχεια σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εκπαιδευόμενους. Η διαδικασία αυτή μας βοηθά να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τα υπόλοιπα μέλη του “θιάσου”. Η επικοινωνία πραγματοποιείται με τον λόγο, το σώμα, το νου αλλά και με τις αισθήσεις μας. ‘Ετσι αντιλαμβανόμαστε την αξία της αλληλεπίδρασης με τους άλλους αφού διακινούνται συνεχώς συναισθήματα και σκέψεις που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Σε αυτή τη φάση της διαδικασίας οι εκπαιδευόμενοι εργάζονται τόσο ατομικά όσο και ομαδικά στην προσέγγιση του ρόλου που έχουν αναλάβει να ενσαρκώσουν. Χρησιμοποιούν τη φαντασία, τη λογική και την δημιουργικότητά τους προκειμένου να κατανοήσουν τις ανάγκες του κάθε ρόλου και λειτουργούν με ενσυναίσθηση προκειμένου να του δώσουν ζωή μέσα από τη δική τους αντίληψη και υπόσταση. Μαθαίνουν να ανακαλύπτουν και να επεξεργάζονται δοσμένες πληροφορίες, να κατανοούν διαφορετικές αντιλήψεις και συμπεριφορές και να τις αποδέχονται. Τέλος, μαθαίνουν τους κανόνες προφοράς, την αξία και τη χρησιμότητα της διαφραγματικής αναπνοής, και την επικοινωνιακή αξία του λόγου.

 

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

ΔΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ & ΟΙ ΡΟΛΟΙ

Exit mobile version