Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

TA 3 Π ΠΑΝΕ ΠΑΝΤΟΥ!!!

TA 3 Π ΠΑΝΕ ΠΑΝΤΟΥ!!!

 

Ο περιγραφικός και αφηγηματικός λόγος των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες χαμηλής λειτουργικότητας είναι περιορισμένος. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται κατά βάση χρήση μόνο ουσιαστικών ή ρημάτων. Ζητώντας από τα παιδιά να πουν τα νέα τους με παιγνιώδη τρόπο, μαθαίνουν να δομούν προφορικά προτάσεις ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες της πρότασης (Υ-Ρ-Α/Κ).

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, μαθητές και ενηλίκους με νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, παιδιά νηπιαγωγείου.

ΣΤΟΧΟΙ:

Ανάπτυξη προφορικού λόγου

Λειτουργική μνήμη

Επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας

⇒ ΕΦΑΡΜΟΓΗ:

Η δραστηριότητα εφαρμόζεται καθημερινά σε κέντρο ημέρας σε ενηλίκους χαμηλής λειτουργικότητας και περιγράφεται πώς γίνεται η εφαρμογή. Ενδείκνυται να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο στα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων. Στο νηπιαγωγείο η εφαρμογή της δραστηριότητας μπορεί να γίνει στον «πρωινό κύκλο».

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:

1. Ανακοινώνουμε στους μαθητές πως θα υπάρχει στο καθημερινό πρόγραμμα η στήλη «ΤΑ ΝΕΑ», που θα λέμε πώς περάσαμε χθες μετά το σχολείο.

2. Στη στήλη αυτή ανακοινώνουμε πως θα χρειαστούμε για βοηθούς τα «3Π που πάνε ΠΑΝΤΟΥ!!!».

3. Κατασκευάζουμε τα 3Π με τους μαθητές και εξηγούμε πως στο πρώτο Π (που έχουμε κολλήσει πάνω έναν λαμπερό ήλιο, έναν μισό πορτοκαλί ήλιο και ένα φεγγάρι) όταν το δείχνουμε θα απαντούν στην ερώτηση «ΠΟΤΕ;». (π.χ. το πρωί) Στο δεύτερο Π (που έχουμε κολλήσει πάνω ένα αγόρι κι ένα κορίτσι) όταν το δείχνουμε θα απαντούν «ΠΟΙΟΣ;» (π.χ. εγώ). Ενώ όταν δείχνουμε το τρίτο Π (που έχουμε κολλήσει πάνω εικόνες από μέρη που ξέρουμε ότι πηγαίνουν τα παιδιά, π.χ κούνιες) θα απαντούν «Πού;».

4. Έτσι τα παιδιά καλούνται να δομήσουν προφορικά προτάσεις όπως: Χθες το απόγευμα (Πότε;) εγώ (Ποιος;) πήγα στις κούνιες(Πού;).

5. Αρχικά ο εκπαιδευτικός κάνει συγκεκριμένη ερώτηση στον μαθητή όπως: «Τι έκανες χθες το μεσημέρι;» και σε όποιο από τα 3Π δεν απαντήσει λέμε: «Ωπ για να σηκώσω τον βοηθό Ποιος, γιατί θέλει να σε βοηθήσει να απαντήσεις!», δείχνοντας το αντίστοιχο Π. Ας μην ξεχνάμε να ενισχύουμε τους μαθητές λέγοντας μπράβο για την προσπάθεια.

6. Έπειτα ο εκπαιδευτικός μπορεί να ρωτήσει τους συμμαθητές Πού είπε ότι πήγε ο μαθητής που ρώτησε ή Πότε έκανε κάτι;

7. Σε επόμενο στάδιο (εξαρτάται από τη σύσταση της ομάδας σε πόσο χρονικό διάστημα θα γίνει) ο ένας μαθητής ρωτά κρατώντας τα Π τον άλλο.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής στις ατομικές συνεδρίες και οι εκπαιδευτικοί που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα μπορούν να αφιερώνουν λίγο χρόνο στην αρχή του μαθήματος να ρωτήσουν τα νέα των παιδιών και των εφήβων και στη συνέχεια να ζητήσουν από εκείνους να ρωτήσουν τους εκπαιδευτικούς (π.χ. «Πριν ξεκινήσουμε πες μου τα νέα σου, έγινε κάτι ξεχωριστό στο σχολείο;», ή «Πώς πήγες στον αγώνα μπάσκετ-ποδόσφαιρο της Κυριακής;» ή «Συναντήθηκες με τους φίλους σου το Σαββατοκύριακο, τι κάνατε παρέα;»  «Εμένα δεν θα με ρωτήσεις πώς πέρασα χθες;» κλπ.) .

Με αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευτικοί, αφενός, βοηθούν στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου των παιδιών και των εφήβων και, αφετέρου, η διαδικασία αυτή συμβάλλει στην ανάπτυξη σχέσης μαζί τους, διότι τους δείχνουν προσοχή, ενδιαφέρον και τους κάνουν να νιώθουν πιο όμορφα – άνετα μαζί τους.

 

 

 

Βασιλά Ελπίδα

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Exit mobile version