Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΦΥΣΑ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ!!!

φυσα-δυνατα-και-κερδισε

ΦΥΣΑ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ!!!

 

Μαθαίνουμε να αναπνέουμε σωστά και να ελέγχουμε την αναπνοή μας μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που μπορεί να γίνει μέσα στην τάξη ή στην αυλή.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Διασκέδαση

Συγκέντρωση

Χρήση διαφραγματικής αναπνοής

Έλεγχος αναπνοής

ΥΛΙΚΑ:

2 ή 3 μπουκάλια

1 μπαλάκι του πινγκ-πονγκ

1 ποτήρι

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:

1.Τοποθετούμε τα μπουκάλια ανάποδα, με το καπάκι τους δηλαδή προς τα κάτω. Καλό θα είναι τα μπουκάλια να έχουν βάρος για να μην πέφτουν.

2. Στο τέλος της σειράς των μπουκαλιών βάζουμε ένα ποτήρι.

3. Στο κάτω μέρος του πρώτου μπουκαλιού τοποθετούμε το μπαλάκι.

4. Φυσάμε με προσοχή (ελέγχοντας την εκπνοή μας ως προς την ποσότητα και τη δύναμη του αέρα) και προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μπαλάκι από το ένα μπουκάλι στο επόμενο. Αφού φτάσουμε στο τελευταίο, φυσάμε ώστε το μπαλάκι να καταλήξει στο ποτήρι που βρίσκεται στο τέλος της σειράς των μπουκαλιών.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Το παιχνίδι λειτουργεί ως ένας ευχάριστος τρόπος εξάσκησης της διαφραγματικής αναπνοής. Γι αυτό και θα πρέπει να προηγηθεί η εκμάθηση της από τον εκπαιδευτή.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ:

Χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά εξασκούμαστε στη χρήση της διαφραγματικής αναπνοής και με άλλους τρόπους. Μπορούμε να φυσάμε το μπαλάκι προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση επάνω σε μία επιφάνεια ή ακόμα και να φυσάμε τα μπουκάλια για να πέσουν (να είναι τοποθετημένα με το καπάκι προς τα κάτω για να μην είναι σταθερά).

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η αναπνοή δε συνδέεται μόνο με τις φωνητικές λειτουργίες. Επηρεάζει και τις σωματικές. Με το παιχνίδι αυτό μαθαίνουμε να ελέγχουμε την ποσότητα και τη δύναμη του αέρα κατά την εισπνοή και την εκπνοή. Η σωστή αναπνοή λειτουργεί σημαντικά στη χαλάρωση των εκπαιδευόμενων και τη διαχείριση του άγχους. Επιτρέπει στο σώμα μας να επιστρέφει στις φυσιολογικές του λειτουργίες όταν βιώνουμε στιγμές έντασης. Στην ειδική αγωγή βοηθά σημαντικά στην έκφραση, στην αντιμετώπιση διαταραχών του λόγου και στην επικοινωνία.

Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας

Η ΑΡΓΩ

 

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

Exit mobile version