Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ!!!

ζωγραφιστε-τουσ-ηχουσ

ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ!!!

 

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μουσικοκινητικής που καλλιεργεί την αυτοέκφραση και τη φαντασία!

 

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Παιχνίδι που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Συγκέντρωση

Φαντασία

Ψυχαγωγία

Δημιουργικότητα

Αυτοέκφραση

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:

Ένας ήχος μας δημιουργεί μια εικόνα και συναισθήματα. Στόχος μας είναι να ζωγραφίσουμε τον ήχο, να απεικονίσουμε δηλαδή αυτό που μας προκαλεί το άκουσμα του κάθε ήχου.

Συγκεντρώνουμε την ομάδα. Ο εκπαιδευτής μπορεί έχει στη διάθεσή του ένα cd με ήχους, μαρκαδόρους και λευκές κόλλες. Ξεκινώντας λέει στους μαθητές να ακούν έναν ήχο και έπειτα τους δίνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να αποτυπώσουν σε χαρτί -μέσα από μία ζωγραφιά- ό,τι τους ήρθε πρώτο στο μυαλό μόλις άκουσαν τον ήχο αυτό.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Τα παιδιά ακούν τον ήχο της θάλασσας. Ο εκπαιδευτής ρωτά τα παιδιά: «τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε αυτόν τον ήχο;». Κάποιο παιδί λοιπόν μπορεί να ζωγραφίσει τη θάλασσα, κάποιο άλλο μια παραλία, έναν μεγάλο ήλιο ή ένα παγωτό κ.ο.κ.

 

Αφήνουμε χρόνο ώστε τα παιδιά να σκεφτούν και αφού ολοκληρωθούν οι ζωγραφιές συζητάμε όλοι μαζί για τις σκέψεις αλλά και τα συναισθήματα που μας προκάλεσαν οι ήχοι αυτοί.

Οι ήχοι – το είδος, ο αριθμός και η ποιότητά τους – καθώς και ο βαθμός δυσκολίας της άσκησης καθορίζονται από τον εκπαιδευτή.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Ο εκπαιδευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μουσική. Ήχους που παράγει ο ίδιος από όργανα που ίσως έχει στη διάθεσή του, ήχους από σφυρίχτρα, ήχους που θα παράξει με το σώμα του (πχ φασαρία, χτύπημα ποδιών όπως στην παρέλαση, ήχους ζώων, γέλιο, κλάμα κτλ.)

Τα παιδιά σε δεύτερο χρόνο μπορούν να εκφράσουν και κινητικά τη ζωγραφιά τους.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Το παιχνίδι αυτό έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της αυτοέκφρασης. Δίνει την ευκαιρία στο μαθητή να ενεργοποιήσει τη συγκέντρωση, τη φαντασία, τη δημιουργικότητά του ενώ παράλληλα αναπτύσσει την ακουστική του αντίληψη.

Μπορεί να αξιοποιηθεί ως παιχνίδι ενεργοποίησης στο νηπιαγωγείο και στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης στο Δημοτικό. Για την ειδική αγωγή ο εκπαιδευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει την άσκηση αυτή ώστε να βοηθήσει στη βελτίωση της προσοχής, στην ανάκληση και αναδόμηση των ακουστικών πληροφοριών και την καλλιέργεια των εκφραστικών ατομικών ικανοτήτων των εκπαιδευόμενων.

 

Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας

Η ΑΡΓΩ

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

Exit mobile version