Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ»

εκπαιδευση-τησ-δεξιοτητασ-συζητησησ

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ»

 

Η παρούσα έρευνα δημοσιεύτηκε στο  επιστημονικό περιοδικό Έρευνα στην Εκπαίδευση (τόμος 8, 2019), αφορά την εκπαίδευση κοινωνικών ανταλλαγών και συγκεκριμένα της δεξιότητας συζήτησης σε επτά ενήλικες με αναπτυξιακές αναπηρίες (μέτρια και σοβαρή νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down και αυτισμός με νοητική αναπηρία).

Οι συμμετέχοντες/ουσες, που αποτέλεσαν μία ομάδα, εκπαιδεύτηκαν με ερωταποκρίσεις να διαλέγονται μεταξύ τους με τη βοήθεια εικόνων. Χρησιμοποιήθηκε ένα ημι-πειραματικό σχέδιο βάσεων, εκπαίδευσης (με ερωτήσεις και εικόνες), επιστροφής στη βάση και εξέτασης με απόσυρση των αρχικών συστατικών εκπαίδευσης (εικόνων), για να δείξει την κατάκτηση της δεξιότητας.

Το πρόγραμμα παρέμβασης διήρκησε δύο μήνες. Και οι επτά συμμετέχοντες/ουσες που ξεκίνησαν από μηδενική βάση κατέκτησαν την ικανότητα συμμετοχής στη συζήτηση ανάλογα με το δυναμικό τους. Η εκπαίδευση και η παρεχόμενη δομή αυτής της παρέμβασης αύξησε τον αριθμό των ανταλλαγών τους κι έδωσε τη δυνατότητα και τον τρόπο να κοινωνικοποιηθούν. Με αφορμή την παρέμβαση αυτή αποδεικνύεται πως τα άτομα με αναπτυξιακές αναπηρίες δύνανται να διδαχθούν δεξιότητες συζήτησης σε ομάδα.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο των:

Χριστίνα Λάππα
Δρ. Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ίδρυμα Κλειστής Περίθαλψης Αυξημένης Φροντίδας “Άσπρες Πεταλούδες”, Βόλος.

Κωνσταντίνος Μαντζίκος
Εκπαιδευτικός Π.Ε.61

Exit mobile version