Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΑΡΓΑ – ΓΡΗΓΟΡΑ – ΜΕΣΑ

αργα-γρηγορα-μεσα

ΑΡΓΑ – ΓΡΗΓΟΡΑ – ΜΕΣΑ

 

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι συνεργασίας και αντίληψης του χρόνου και της ταχύτητας στην κίνηση, καθώς επιστημονικά ευρήματα αναφέρουν ότι τα ρυθμικά στοιχεία της μουσικής επιφέρουν φυσιολογικές αντιδράσεις στην καρδιακή συχνότητα και στη ροή του αίματος.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής. Συγκεκριμένα, σε άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, κώφωση, τύφλωση με κάποιες παραλλαγές και σε κάθε περίπτωση με συνοδό παίκτη.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Ψυχαγωγία

  Συνεργασία

  Αντίληψη του χρόνου

  Προσανατολισμός στον χώρο

  Ταχύτητα κίνησης

  Περιορισμός στον χώρο

ΥΛΙΚΑ :

Ταινία αυτοκόλλητη

  Ταμπουρίνο

ΧΡΗΣΗ:

Τοποθετούμε στο πάτωμα με αυτοκόλλητη ταινία τετράγωνα ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων .

 

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:

Ο εκπαιδευτής ενημερώνει τα παιδιά ότι:

1. Πρέπει να χωριστούν σε δύο-τρεις ομάδες.

2. Τους δίνει το σύνθημα να περιφέρονται σε όλο το χώρο ανάλογα με τον ρυθμό που χτυπά στο ταμπουρίνο (Αργά – Γρήγορα ).

3. Με την εντολή του εκπαιδευτικού <Μέσα> τα παιδιά προσπαθούν να χωρέσουν όλα στα τετράγωνα της ομάδας τους και να κρατηθούν για 30’’.

4. Το παιχνίδι συνεχίζεται έως ότου ο εκπαιδευτικός θεωρήσει ότι τα παιδιά έχουν αντιληφθεί τις έννοιες Αργά – Γρήγορα – Μέσα.

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον ρυθμό του ταμπουρίνο με εικόνες του Λαγού και της Χελώνας αντίστοιχα για τις έννοιες Γρήγορα και Αργά

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Αυτό το παιχνίδι παίζεται σε τάξη, αυλή ή ακόμη καλύτερα στο γυμναστήριο του σχολείου, ώστε να υπάρχει άνετος και μεγάλος χώρος. Μπορούμε να συζητήσουμε σχετικά με αντικείμενα / ζώα που είναι γρήγορα ή αργά και να τα ομαδοποιήσουμε.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

http://www.pe.uth.gr/cms/phocadownload/epeaek/efarmosmeni_kinitiki_mathisi_se_deksiotites_anapsihis_MK0966/dialekseis/9.pdf

 

 

 

Παπαπέτρου Μαρουσώ Κλειώ

Καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής

M.Ed. Ειδικής Αγωγής

Exit mobile version