Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ‘ΣΕΝΑ!

αυτο-μου-αρεσει-σε-σενα

ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ‘ΣΕΝΑ!

 

 

Μια ευχάριστη άσκηση για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών που πολλοί «μεγάλοι» θα ζηλέψουν!

 

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Παιχνίδι που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής που μπορεί να γίνει στο χώρο της τάξης ή της αυλής.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Ενίσχυση αυτοπεποίθησης

Επικοινωνία

Έκφραση

Αυτοεκτίμηση

Θετική σκέψη

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:

Μπαίνοντας στην τάξη ενημερώνουμε ότι στόχος του σημερινού παιχνιδιού είναι να ανακαλύψουμε πόσο μοναδικοί και όμορφοι είμαστε!

Καθόμαστε σχηματίζοντας έναν κύκλο και ξεκινάμε λέγοντας τι μας αρέσει, ποια εσωτερικά δηλαδή αλλά και εξωτερικά χαρακτηριστικά είναι όμορφα και ιδιαίτερα στον κάθε έναν από την ομάδα.

Ξεκινάμε από τον πρώτο και ένας ένας λέμε για παράδειγμα: «Στην Ελένη μου αρέσουν πολύ τα μαλλιά της», «έχει ωραίο χαμόγελο», «είναι πολύ ευχάριστη στην παρέα», «μου αρέσει που πάντα με βοηθάει όταν της το ζητήσω», «ζωγραφίζει τέλεια», «είναι έξυπνη» κτλ.

 

Στο πρώτο μέρος της άσκησης δεν κάνουμε διάλογο με τους εκπαιδευόμενους. Τα μέλη της ομάδας εκφράζονται πάντα θετικά για το πρόσωπο για το οποίο τους έχει ζητηθεί να σχολιάσουν. Όσο περισσότερο μιλήσουν για τον καθένα τόσο το καλύτερο. Δίνουμε όσο χρόνο χρειαστεί στο κάθε παιδί για να μιλήσει θετικά για τον συμμαθητή του.

Αφού εκφραστούμε για όλα τα μέλη της ομάδας, γίνεται μια συζήτηση για το πως ένιωσαν οι εκπαιδευόμενοι ακούγοντας αυτά τα όμορφα σχόλια. Τα είχαν σκεφτεί οι ίδιοι για τον εαυτό τους; Περίμεναν να ακούσουν τόσο θετικά σχόλια από τους συμμαθητές τους; Πως ένιωσαν οι ίδιοι μιλώντας με τόσο όμορφα λόγια για τους άλλους;

 

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση είναι σημαντικά στοιχεία για την κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη των παιδιών. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα, δυσκολία στο χειρισμό και την επίλυση δύσκολων καταστάσεων και επομένως εμπόδια στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Μέσα από αυτήν την άσκηση εστιάζουμε με θετική διάθεση στα ιδιαίτερα, μοναδικά και όμορφα χαρακτηριστικά των παιδιών βοηθώντας τα να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να αναπτύξουν στη συνέχεια τα μοναδικά ταλέντα και τις ικανότητές τους. Να δέχονται με χαρά τη θετική σκέψη αλλά και να την εφαρμόζουν όταν κληθούν να κρίνουν τη συμπεριφορά των άλλων.

 

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός- Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

Exit mobile version