Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΘΑ ΣΕ ΠΙΑΣΩ!

μη-φοβασαι-θα-σε-πιασω

ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΘΑ ΣΕ ΠΙΑΣΩ!

 

Ένα ευχάριστο παιχνίδι συνεργασίας, ομαδικότητας και εμπιστοσύνης, το οποίο γίνεται στον χώρο της τάξης ή της αυλής.

 

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Παιχνίδι που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου, σε ενηλίκους καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

 

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ

Συνεργασία

Ομαδικότητα

Εμπιστοσύνη

Σωματική επαφή

Επικοινωνία

Συγκέντρωση

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Μπαίνοντας στην τάξη ενημερώνουμε ότι στόχος του σημερινού παιχνιδιού είναι να ανακαλύψουμε πως μπορούμε να εμπιστευτούμε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας. Να μη φοβόμαστε, γιατί οι υπόλοιποι θα είναι εκεί για να μας βοηθήσουν όταν χρειαστεί!

1. Όλοι μαζί βάζουμε στην άκρη καρέκλες, θρανία ή όποιο άλλο αντικείμενο για να αδειάσουμε το χώρο. Κάνουμε έναν κύκλο και ένας από τους εκπαιδευόμενους στέκεται στη μέση του κύκλου αυτού. (Ο κύκλος που φτιάχνουμε με τα σώματά μας είναι μικρής διαμέτρου έτσι ώστε να είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και να έχουμε άμεση και συνεχή σωματική επαφή με αυτόν που βρίσκεται στο κέντρο του).

2. Λέμε στον εκπαιδευόμενο που είναι στο κέντρο να χαλαρώσει και να αφήσει το σώμα του να “πέσει” πάνω στα δικά μας χωρίς αντίσταση και χωρίς να είναι “σφιγμένος”.

3. Οι υπόλοιποι φροντίζουμε να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, ώστε να τον πιάσουμε. Δεν τον αφήνουμε να πέσει, ή να χτυπήσει. Όταν τον πιάσουμε τότε τον σπρώχνουμε ελαφρά και αργά προς τον απέναντι ή τον διπλανό μας, ο επόμενος σε κάποιον άλλο κ.ο.κ. Δηλαδή μεταφέρουμε το βάρος του από τον έναν στον άλλο ενώ αυτός είναι σχεδόν ακίνητος αλλά χαλαρός χωρίς να χάνουμε στιγμή την επαφή μας με εκείνον.

4. Στην αρχή είναι λογικό οι εκπαιδευόμενοι να δυσκολευτούν. Θα πρέπει να αφήσουμε λίγο χρόνο για να εμπιστευτούν την ομάδα και να χαλαρώσουν. Οι εκπαιδευτές θα πρέπει να συμμετέχουν στο παιχνίδι για να καθοδηγούν την ομάδα και να φροντίζουν για την ασφάλεια των εκπαιδευομένων.

5. Στη συνέχεια, όλοι με τη σειρά περνούν από το κέντρο του κύκλου μας.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Για τις ομάδες ενηλίκων ή για ομάδες που ανταποκρίνονται καλύτερα μετά από μία σειρά ασκήσεων εμπιστοσύνης λέμε στον εκπαιδευόμενο να κλείσει τα μάτια και να αφήσει το σώμα του να “πέσει” στα δικά μας, ενώ εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να τον πιάσουμε. Στην πορεία της άσκησης και όταν οι εκπαιδευόμενοι νιώσουν έτοιμοι, η διάμετρος του κύκλου μπορεί να μεγαλώσει λίγο. Όσο εμπιστευόμαστε την ομάδα τόσο πιο εύκολο είναι να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε έτοιμοι για μία τέτοια μοναδική εμπειρία. Άλλωστε η εμπιστοσύνη κερδίζεται με τον καιρό!

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Οι εκπαιδευόμενοι μέσα από αυτή τη διαδικασία αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Ανακαλύπτουν την αξία της εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων που ανήκουν σε μια ομάδα και ότι χρειάζεται συνεχή προσπάθεια, διάθεση και χρόνο για να αποκτηθεί. Αναλαμβάνουν την ευθύνη για ένα μέλος της ομάδας τους, όταν αυτό “αφήνεται” εξ ολοκλήρου σε εκείνους και φροντίζουν να του δείξουν ότι μπορεί να βασιστεί σε αυτούς.

Έτσι με τον καιρό νιώθουν όλο και πιο οικεία, ώστε να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα έχοντας λιγότερες αναστολές και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Η άσκηση μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτές Δημοτικού σχολείου στα πλαίσια των μαθημάτων της Ευέλικτης Ζώνης και σε ομάδες ενηλίκων στα πλαίσια μαθημάτων υποκριτικής.

 

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

Exit mobile version