Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΓΙΝΟΜΑΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ!

γινομαι-ο-ηρωασ-στο-δικο-μου-παραμυθι

ΓΙΝΟΜΑΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ!

 

Αφού δημιουργήσαμε τη δική μας ιστορία και φτιάξαμε εικόνες, ήρθε η ώρα να δώσουμε ζωή στους ήρωές μας και να τους ενσαρκώσουμε όπως μόνο εμείς μπορούμε!

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Προσέγγιση θεατρικού ρόλου

Δημιουργική σκέψη

Λεκτική επικοινωνία

Ψυχαγωγία

Φαντασία

Ενσυναίσθηση

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:

Συγκεντρώνουμε την ομάδα σε κύκλο και ενημερώνουμε ότι σήμερα θα γίνουμε οι πρωταγωνιστές στο δικό μας παραμύθι!

Συζητάμε όλοι μαζί για τους χαρακτήρες και χωρίζουμε το παραμύθι σε σκηνές που θεωρούμε σημαντικές. (Εδώ δίνω ως παράδειγμα την ιστορία που χρησιμοποιήσαμε στα δύο προηγούμενα άρθρα :“Ο μικρός Γιώργος που δεν ήθελε να διαβάζει”)

*Έχουμε ζητήσει από την προηγούμενη συνάντησή μας τα παιδιά να έχουν μαζί τους ρούχα ή αντικείμενα που φαντάζονται ότι θα ανήκουν στους ήρωες της ιστορίας. Για παράδειγμα: παιχνίδια του Γιώργου, φόρεμα που θα φορούσε μια μαμά, γυαλιά που ίσως φοράει η δασκάλα ή ότι άλλο φαντάζονται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν οι ήρωες αυτοί.

Λέμε στα παιδιά ότι θα γίνουν οι ήρωες της ιστορίας τους και αυτοσχεδιάζοντας θα παίξουμε τις σκηνές αυτές.

Π.χ κάποιος θα υποδυθεί τον Γιώργο που επιμένει να μην διαβάζει και κάποιος τη μαμά του που τον συμβουλεύει. Μετά ο Γιώργος θα ακούει τη δασκάλα του που θα του εξηγεί πόσο σημαντική είναι η γνώση ή έναν μονόλογο του Γιώργου που θα εξηγεί τι τον κάνει να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο κτλ.

Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα που φανταζόμαστε ότι ανήκουν στους χαρακτήρες που υποδυόμαστε και έτσι “μπαίνουμε στους ρόλους” πιο εύκολα.

Ντυνόμαστε δηλαδή τον ρόλο!!!

Έπειτα γίνεται μια συζήτηση με την ομάδα για το πως ένιωσαν και ως ρόλοι. Πώς ένιωσε ο Γιώργος όταν άκουγε τη μαμά του να τον επιπλήττει; Πώς ένιωθε η μαμά του που ο Γιώργος την αγνοούσε και δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του; Πώς ένιωσαν τα ίδια τα παιδιά μέσα στον ρόλο τους; Πώς ένιωσαν με το κοινό απέναντί τους; Ήταν ευχάριστη εμπειρία; κτλ

Θέματα για συζήτηση:

Σε αυτό το παιχνίδι ρόλων οι μαθητές υποδύονται χαρακτήρες και μέσα από αυτούς ερμηνεύουν και αναγνωρίζουν συμπεριφορές, κατανοούν μέσα από τη δράση τον κόσμο, έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα και μπαίνουν στη διαδικασία να αναζητήσουν αίτια αλλά και λύσεις για αυτά. Αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση, η ικανότητα δηλαδή να κατανοούν τα συναισθήματα του άλλου, που βοηθά στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Έρχονται πιο κοντά με την έννοια του θεατρικού ρόλου καθώς μεταμφιέζονται, δρουν και αντιδρούν, εκφράζονται και αναπτύσσουν τη φαντασία τους.

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

Exit mobile version