Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΤΑΪΣΕ ΤΟΝ ΤΑΡΑΝΔΟ

ταϊσε-τον-ταρανδο

ΤΑΪΣΕ ΤΟΝ ΤΑΡΑΝΔΟ

 

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι συνεργασίας και ενδυνάμωσης των μυών αλλά και συγκέντρωσης, καθώς είναι σημαντικό τα παιδιά και οι ενήλικοι να εξασκούνται ολόπλευρα.

Απευθύνεται σε:

Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής με κάποιες παραλλαγές.

 

Επιμέρους στόχοι:

Ψυχαγωγία

Ενδυνάμωση μυών των χεριών και του κορμού

Συνεργασία

Συντονισμός όρασης χεριού

Προσανατολισμός στο χώρο

Περιορισμός στο χώρο

Αρίθμηση

 

Υλικά:

Πολλά Μπαλάκια

3 Στεφάνια

Κουβάς/ καλάθι/κώνοι

Χαρτοταινία

 

Χρήση:

Τοποθετούμε την χαρτοταινία σε ευθεία γραμμή και απέναντι στο 1 μέτρο τοποθετούμε 3 στεφάνια. Πετάμε διάσπαρτα τα μπαλάκια στον χώρο.

 

Πώς παίζεται:

 

Ο εκπαιδευτής ενημερώνει τα παιδιά ότι:

1. Πρέπει να χωριστούν σε ομάδες των τριών, εκ των οποίων ένας θα είναι στον χώρο με τα μπαλάκια, ένας θα είναι μέσα στο στεφάνι και ένας στη γραμμή με το καλάθι.

2. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ταΐσουν (μπαλάκια) τους ταράνδους (μαθητής με καλάθι).

3. Ο πρώτος μαθητής θα πρέπει να μαζέψει όση περισσότερη τροφή (μπαλάκια) μπορεί περπατώντας στα τέσσερα, την οποία θα πρέπει να την μεταφέρει στον δεύτερο μαθητή που θα είναι στο στεφάνι.

4. Ο δεύτερος μαθητής θα πρέπει να πετάει εύστοχα την τροφή (μπαλάκια) στον τάρανδο (μαθητής με καλάθι), ώστε να χορτάσει.

5. Ο τάρανδος (μαθητής με καλάθι) θα στέκεται στη γραμμή απέναντι από το στεφάνι και θα πρέπει να βοηθά, ώστε να λαμβάνει την τροφή (μπαλάκια) εύστοχα.

6. Όταν έχει μαζευτεί όλη η τροφή (μπαλάκια), τότε οι τάρανδοι θα μετρούν την τροφή (μπαλάκια) που έλαβαν.

7. Ο τάρανδος που έχει χορτάσει περισσότερο, δηλαδή έχει την περισσότερη τροφή (μπαλάκια) θα είναι και η ομάδα που κερδίζει.

8. Μπορούμε να ξαναπαίξουμε το παιχνίδι αλλάζοντας ρόλους μεταξύ τους τα παιδιά, ώστε όλοι θα περάσουν από τη θέση του ταράνδου.

 

 

Παραλλαγές:

Μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη βάζοντας τον πρώτο μαθητή να περπατά κανονικά ή να τρέχει για το μάζεμα της τροφής (μπαλάκια).

 

Θέματα για συζήτηση:

Αυτό το παιχνίδι παίζεται σε τάξη, αυλή ή ακόμη καλύτερα στο γυμναστήριο του σχολείου, ώστε να υπάρχει άνετος και μεγάλος χώρος. Μπορούμε να συζητήσουμε για τα Χριστούγεννα, τον άγιο Βασίλη, την Πρωτοχρονιά αλλά να κάνουμε και μια προσωπική συζήτηση για το πώς έχουν σκοπό να περάσουν τις γιορτές του οι μικροί και μεγάλοι «Τάρανδοι».

 

 

Καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής

Παπαπέτρου Μαρουσώ Κλειώ

Καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής

 

Exit mobile version