Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ …ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ!

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ!

 

Πολύ σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε σωστά τον προφορικό λόγο. Για τη βελτίωση του περιγραφικού λόγου των Ενηλίκων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, τι πιο όμορφο από το να αξιοποιήσουμε την υπέροχη φθινοπωρινή εποχή!

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής, σε Ενηλίκους με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και στην Α/βάθμια εκπαίδευση.

 

ΥΛΙΚΑ:

Εικόνες του φθινοπώρου

 

ΣΤΟΧΟΙ:

Να περιγράφουν τις εικόνες χρησιμοποιώντας επαυξημένες προτάσεις.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1. Ρωτάμε τους εκπαιδευόμενους πόσες εποχές έχει ο χρόνος και ποια εποχή έχουμε τώρα. Αν δεν γνωρίζουν τους λέμε ποιες είναι, δείχνοντας το χρώμα κάθε εποχής (φθινόπωρο πορτοκαλί – καφέ , χειμώνας – μπλε, άνοιξη – πράσινο, καλοκαίρι –κίτρινο) και εξηγώντας γιατί.

2. Δείχνουμε στα παιδιά εικόνες που χαρακτηρίζουν το φθινόπωρο: το άνοιγμα των σχολείων, την εθνική εορτή του Όχι, τον καιρό και τα φρούτα.

3. Για την εικόνα του σχολείου τους ρωτάμε ενδεικτικά: “Πού βρίσκονται τα παιδιά, γιατί είναι εκεί, πότε ανοίγουν τα σχολεία“. Για την εικόνα της βροχής και του δέντρου ρωτάμε ενδεικτικά: “Τι συμβαίνει το φθινόπωρο, τι κρατάμε για να μην βραχούμε, πώς είναι το δέντρο, γιατί πέφτουν τα φύλλα.” Για την εικόνα της εθνικής εορτής ρωτάμε ενδεικτικά: “Γιατί το φθινόπωρο κρατάμε σημαίες, τι γιορτάζουμε και πότε.” Τέλος, ρωτάμε τους εκπαιδευόμενους τι φρούτα τρώμε το φθινόπωρο και αφού απαντήσουν τους δείχνουμε την εικόνα των φρούτων λέγοντάς τους: «Για να δούμε τα βρήκαμε όλα ή υπάρχουν και άλλα;».

4. Ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας μας (αν πρόκειται για δομή Ειδικής Αγωγής) μπορούμε να γράψουμε τους μήνες του φθινοπώρου και να κολλήσουμε κάθε εικόνα στον μήνα που αντιστοιχεί.

 

 

Έτσι μαθαίνουμε για το φθινόπωρο και εκφραζόμαστε σωστά. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι μπορούμε να μάθουμε ανεξαρτήτου ηλικίας… Αρκεί εμείς οι Εκπαιδευτικοί να το πιστεύουμε!

Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας

Η ΑΡΓΩ 

 

Βασιλά Ελπίδα         

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

 

Exit mobile version