Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ

Παιχνίδι μουσικοκινητικής

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ

 

Παιχνίδι μουσικοκινητικής που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου-λυκείου, σε ενηλίκους καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

 

Επιμέρους στόχοι:

Σωματογνωσία

Κατανόηση της έννοιας του ρυθμού

Συγκέντρωση

Αντίληψη

Παρατηρητικότητα

Συντονισμός

Πειθαρχία

 

Πώς παίζεται:

Το παιχνίδι μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χώρο (τάξη, αυλή, άλλος χώρος)

Ο εκπαιδευτής κρατά στα χέρια του ένα μουσικό όργανο για να δώσει το ρυθμό. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα αυτή μπορεί να παράξει ήχο χτυπώντας τις παλάμες του, ένα μολύβι κτλ

Οι εκπαιδευόμενοι-μαθητές στέκονται ακίνητοι στο χώρο και ξεκινούν με το σύνθημα του εκπαιδευτή να κινούνται σύμφωνα με τον εκάστοτε ρυθμό προς κάθε κατεύθυνση και με όποιο τρόπο επιθυμούν. Αρχικά ζητούμε να μπουν στο ρυθμό με απλό βηματισμό. Έπειτα μπορεί να ζητηθεί να προστεθούν και κινήσεις χεριών.

Οι ρυθμοί που δίνονται στην αρχή είναι απλοί (τέταρτα, μισά, όγδοα) ενώ στη συνέχεια και ανάλογα με την ανταπόκριση της ομάδας μπορεί να γίνουν πιο σύνθετοι.

 

Παραλλαγή:

1. Στην πορεία του παιχνιδιού ο εκπαιδευτής μπορεί να ζητήσει από τους εκπαιδευόμενους να βάλουν και ένα συναίσθημα που απορρέει στον καθένα από τον δοσμένο ρυθμό (λύπη, χαρά, φόβος κτλ). ‘Οσο μεγαλύτερα είναι τα παιδιά τόσο αυξάνεται και η πρόκληση.

2. Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να βάλουν ήχους ή μουσική αυτοσχεδιάζοντας ελεύθερα κατά τη διάρκεια της δράσης.

3. Αργότερα οι μαθητές μπορούν με τη βοήθεια του εκπαιδευτή να κατασκευάσουν τα δικά τους όργανα με πολύ απλά υλικά.

Ας πάρουμε μερικές ιδέες για την κατασκευή μουσικών οργάνων με τους μικρούς μας φίλους:

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Α

Θα χρειαστούμε: ένα ψαλίδι, κόλλα ή σελοτέηπ, χαρτί περιτυλίγματος, κορδέλα, ένα άδειο κουτί με καπάκι (βιδωτό), όσπρια, ρύζι.

Γεμίζουμε το κουτί με όσπρια και ρύζι μέχρι τη μέση και το κλείνουμε με το καπάκι του. Το τυλίγουμε με το χαρτί περιτυλίγματος που έχουμε κόψει στα μέτρα του και το κολλάμε με κόλλα ή σελοτέηπ. Τέλος τυλίγουμε μια κορδέλα στη μέση και έχουμε έτοιμη μια μαράκα!!!

 

Υλικά

 

Ρύζι και στραγάλια

 

Βάζουμε το ρύζι και τα στραγάλια μέσα στο δοχείο.

 

Διακοσμούμε και είναι έτοιμο!

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Β

Θα χρειαστούμε: ένα ψαλίδι, καλαμάκια, χαρτοταινία ή σελοτέηπ

Κόβουμε τα καλαμάκια σε διαφορετικά ύψη και τα τοποθετούμε σε μια ευθεία (στο τελείωμά τους δε θα είναι σε ευθεία αφού έχουν κοπεί σε διαφορετικά ύψη). Λίγο πιο κάτω από την ευθεία τα ενώνουμε με χαρτοταινία. Το ίδιο κάνουμε και παρακάτω, όπου δηλαδή μπορούν να ενωθούν όλα μαζί ώστε να παραμένουν σταθερά. Χρωματίζουμε την ταινία κι έχουμε ένα πνευστό όργανο!!!

Τα υλικά μας

 

Έτοιμο το πνευστό!

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Γ

Θα χρειαστούμε:ένα χάρτινο πιάτο, κουδουνάκια, κλωστή ή νήμα, βελόνα, ψαλίδι, μαρκαδόρους

Κάνουμε τρύπες περιμετρικά στο χάρτινο πιάτο και με το νήμα δένουμε τα κουδουνάκια. Ζωγραφίζουμε το πιάτο και έτσι δημιουργούμε ένα ντέφι!!!

 

 

Τα υλικά μας

 

Πρώτο Βήμα

 

Ζωγραφίζουμε και τελειώσαμε!

Θέματα για συζήτηση:

Νηπιαγωγείο-Δημοτικό

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες, γνωρίζουν το σώμα τους, ευαισθητοποιούνται ως προς τη μουσική, αντιλαμβάνονται την έννοια του ρυθμού, χαλαρώνουν, εκφράζονται ελεύθερα και διασκεδάζουν.

Γυμνάσιο-Λύκειο

Τα παιδιά κατανοούν την αξία της μουσικής μέσα από επιμέρους χαρακτηριστικά όπως αυτά του ρυθμού, της μελωδίας και του συγχρονισμού και δημιουργούν τη σύνδεση αυτών σε σχέση με την κίνηση και το λόγο. Αναπτύσσουν την ικανότητα κινητικής έκφρασης και εκφράζονται ελεύθερα.

Ενήλικοι

Η δράση αυτή αποτελεί μια πρώτη γνωριμία με την έννοια του ρυθμού όχι μόνο σε σχέση με το σώμα αλλά και σε σχέση με τον λόγο στα πλαίσια τόσο της θεατρικής πράξης όσο και της καθημερινής έκφρασης.

 

 

 

Πελεκάνου Ζωή

Ηθοποιός-Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

Exit mobile version