Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

η-διδασκαλια-του-μυστηριου-του-βαπτισ

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ:

ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

 

 

Η παρούσα έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Εκπαιδευτική Επικαιρότητα (τόμος Β, τεύχος 4, 13-28) και αφορά τη διδασκαλία του μυστηρίου του βαπτίσματος που υλοποιήθηκε σε επτά ενήλικες ηλικίας 25 έως 64 ετών με μέτρια και σοβαρή νοητική αναπηρία οι οποίοι ζουν σε ίδρυμα κλειστής περίθαλψης αυξημένης φροντίδας. Εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα παρέμβασης, για να δημιουργηθεί μέσω αυτού σταδιακά μια υποστηρικτική σχέση με τον ιερέα της ενορίας και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για συμμετοχή στην εκκλησιαστική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ο ιερέας παρουσίαζε την αναπαράσταση του μυστηρίου του βαπτίσματος εξηγώντας όλους τους συμβολισμούς του θέτοντας εννέα ερωτήσεις και παρέχοντας τις απαντήσεις τους. Χρησιμοποιήθηκε ένα ημι-πειραματικό σχέδιο βάσεων, εκπαίδευσης και γενικεύσεων των απαντήσεων των συμμετεχόντων σε διαφορετικές συνθήκες, για να δείξει την απόκτηση και γενίκευση των γνώσεων σχετικών με το μυστήριο του βαπτίσματος.

Το πρόγραμμα παρέμβασης διήρκησε ένα μήνα. Όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες απέκτησαν βασικές γνώσεις και τις γενίκευσαν σε δύο νέα περιβάλλοντα, σε μια εκκλησία και σε ένα μοναστήρι. Τα άτομα με μέτρια και σοβαρή νοητική αναπηρία δύνανται να εκπαιδευτούν σε θρησκευτικά μυστήρια κι έτσι μπορούν να εμπλακούν σ’ αυτά πιο ενεργά. Με αφορμή την παρέμβαση αυτή αυξάνεται η πιθανότητα να προσεγγίσουν την εκκλησιαστική κοινότητα και να αναπτύξουν το θρησκευτικό τους συναίσθημα σταδιακά.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο των :

Χριστίνα Λάππα
Δρ. Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ίδρυμα Κλειστής Περίθαλψης Αυξημένης Φροντίδας “Άσπρες Πεταλούδες”, Βόλος.

π. Ιωάννης Αναστασίου
Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Βόλου, Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού

Κωνσταντίνος Μαντζίκος
Εκπαιδευτικός Π.Ε.61

Γεώργιος Εγγλέζος
Πτυχιούχος Θεολογίας

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Exit mobile version