Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΟΠΟΙΟΣ ΒΓΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ…ΚΕΡΔΙΖΕΙ!

οποιοσ-βγει-τελευταιοσ-κερδιζει

ΟΠΟΙΟΣ ΒΓΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ…ΚΕΡΔΙΖΕΙ!

 

Ένα διαφορετικό παιχνίδι για την παραλία, την αυλή του σχολείου αλλά και για τις αυλές των καλοκαιρινών μας διακοπών! Γιατί καμιά φορά ο τελευταίος κερδίζει!

 

Απευθύνεται σε:

Παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού, καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

 

Στόχοι:

Ψυχαγωγία

Διασκέδαση

Συγκέντρωση

Έλεγχος σώματος

Αδρή κινητικότητα

 

Πώς παίζεται:

Συγκεντρώνουμε την ομάδα και ενημερώνουμε ότι σήμερα θα παίξουμε έναν αγώνα ταχύτητας. Μόνο που ο συγκεκριμένος αγώνας είναι διαφορετικός από αυτούς που γνωρίζαμε ως τώρα. Αυτή τη φορά θα κερδίσει όποιος βγει τελευταίος! Εξηγούμε τους όρους του παιχνιδιού:

1. Στεκόμαστε όλοι σε μια γραμμή που έχουμε ορίσει ως γραμμή εκκίνησης.

2. Όταν θα δώσει ο εκπαιδευτής το σύνθημα ο αγώνας ξεκινά.

3. Κάθε ένας από τους “αθλητές” μας θα πρέπει να κινείται όσο μπορεί πιο αργά και στο δικό του “διάδρομο” προσπαθώντας να μην φτάσει πρώτος στο σημείο που έχουμε ορίσει ως γραμμή τερματισμού.

 

*Οι “αθλητές” μας θα πρέπει να είναι σε συνεχή κίνηση και όχι σε στάση. Δεν μπορεί κάποιος να σταματήσει να κινείται δηλαδή. Μπορεί όμως να κινείται όσο αργά επιθυμεί ή μπορεί.

Και έτσι ο τελευταίος…βγαίνει πρώτος και κερδίζει έναν δύσκολο αγώνα ταχύτητας!!!

 

 

Θέματα για συζήτηση

Το παιχνίδι αυτό βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της αδρής κίνησης. Για να καθυστερήσει ο εκπαιδευόμενος να τερματίσει, απαιτείται αργή κίνηση και κατ’ επέκταση έλεγχος της ισορροπίας και της στήριξης του σώματος, σωστή μεταφορά βάρους, συντονισμό κινήσεων και γενικότερα καλύτερη αντίληψη και αίσθηση του σώματος.

Επίσης είναι ένα παιχνίδι κατά το οποίο οι ρόλοι αντιστρέφονται καθώς οι εκπαιδευόμενοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά την έννοια της πρωτιάς. Δε θα νιώσουν μειονεκτικά σε σχέση με τον πιο δυνατό σωματικά. Νικητής δε θα είναι αυτός που θα τρέξει πιο γρήγορα, αλλά εκείνος που θα καταφέρει να ελέγξει την κίνησή του και να αντισταθεί στο να φτάσει πιο γρήγορα στη γραμμή τερματισμού-όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές της εποχής μας.

Η άσκηση μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτές Δημοτικού σχολείου στα πλαίσια των μαθημάτων της Ευέλικτης Ζώνης καθώς και στο μάθημα θεατρικής αγωγής.

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΤΡΕΞΕ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ

Exit mobile version