Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΠΑΙΖΩ ΤΟ ΧΡΩΜΑ

παιζω-το-χρωμα

ΠΑΙΖΩ ΤΟ ΧΡΩΜΑ

 

Ένα ευχάριστο παιχνίδι παντομίμας για παιδιά, που καλλιεργεί τη φαντασία και την έκφραση.

Απευθύνεται σε:

Παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

Στόχοι:

Μη λεκτική επικοινωνία

Φαντασία

Αλληλεπίδραση

Συγκέντρωση

Έκφραση μέσα από την κίνηση

 

Πώς παίζεται:

Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Ο εκπαιδευτής καλεί ένα ένα τα παιδιά και συνεννοούνται για το ποιο θα είναι το χρώμα που θα περιγράψει.

Η περιγραφή θα πρέπει να γίνει ως παντομίμα αποφεύγοντας τη χρήση λόγου. Για παράδειγμα για το κόκκινο, το παιδί που καλείται να το περιγράψει μπορεί να δείξει με κινήσεις τη φωτιά ή να σχηματίσει με τα χέρια του μία καρδιά!

Ως προεργασία, ο εκπαιδευτής μπορεί να μιλήσει για τα χρώματα και να συζητήσει με τα παιδιά για το τι φαντάζονται όταν μιλούν για το καθένα. Π.χ. το μπλε μας φέρνει στο μυαλό τη θάλασσα και τον ουρανό, το κίτρινο τον ήλιο, μια μπανάνα ή ένα καναρίνι, το πράσινο τα φυτά κτλ. Οπότε αυτά χρησιμοποιούμε για περιγραφή στην παντομίμα μας.

Οι υπόλοιποι καλούνται να μαντέψουν το χρώμα. Ο πρώτος που θα το βρει, σηκώνεται για να περιγράψει το επόμενο.

Ο εκπαιδευτής μπορεί να βοηθήσει αν του ζητηθεί αλλά καλό είναι να μην παρεμβαίνει διορθώνοντας ή εξηγώντας. Τους δίνουμε ιδέες πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και συζητάμε για τα χρώματα όπως αναφέραμε και παραπάνω, αλλά δεν διορθώνουμε τα παιδιά. Ζητάμε απλά να εκφραστούν όπως αυτά επιθυμούν.

Αν δύο παιδιά θελήσουν να περιγράψουν το ίδιο χρώμα τότε ακόμα καλύτερα! Άλλωστε η περιγραφή δε θα είναι ποτέ η ίδια.

 

Παραλλαγή:

Ο εκπαιδευτής – ανάλογα με την ομάδα στην οποία απευθύνεται – μπορεί να έχει σε καρτέλες τα χρώματα ή γραμμένα σε χαρτάκια έτσι ώστε το κάθε παιδί να διαλέγει τυχαία το χρώμα που θα περιγράψει.

Για την ειδική αγωγή ο εκπαιδευτής μπορεί να έχει μαζί του αντικείμενα με χαρακτηριστικά χρώματα, π.χ. ένα πορτοκάλι ή ένα φύλλο ώστε να δίνει απτά παραδείγματα στα παιδιά και να δίνονται ιδέες για το πώς μπορούμε να τα περιγράψουμε στην παντομίμα. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να συμμετέχει όλη η ομάδα. Όταν κατανοήσουν όλη τη διαδικασία τότε μπορούν ένα ένα τα παιδιά να σηκώνονται για την δική τους παντομίμα.

Για κάποια παιδιά που δυσκολεύονται να περιγράψουν τα χρώματα χρησιμοποιώντας μόνο κινήσεις, ο εκπαιδευτής μπορεί να προτείνει να χρησιμοποιήσουν και ήχους.

 

Θέματα για συζήτηση:

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι της παντομίμας εκφράζονται ελεύθερα χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τη μνήμη τους. Εξασκούν τις κινητικές τους ικανότητες και αλληλεπιδρούν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας διασκεδάζοντας. Το παιχνίδι μπορεί να αξιοποιηθεί από τον εκπαιδευτή ως εργαλείο για τη θεματική της μη λεκτικής επικοινωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «ΤΥΠΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ»

Πελεκάνου Ζωή-Ηθοποιός

Εψχυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού

Exit mobile version