Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΑΚΟΥΩ ΤΟΝ ΗΧΟ ΚΑΙ…

ακουω-τον-ηχο-και

ΑΚΟΥΩ ΤΟΝ ΗΧΟ ΚΑΙ…

 

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μουσικοκινητικής που προτείνεται στους εκπαιδευτικούς ως άσκηση προετοιμασίας (ζέσταμα και ενεργοποίηση).

 

Απευθύνεται σε:

Παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

 

Στόχοι:

Συγκέντρωση

Προσοχή

Ψυχαγωγία

Ενεργοποίηση σώματος

Ακουστική μνήμη

 

Πώς παίζεται

Στόχος μας είναι να αντιστοιχίσουμε τη σωστή κίνηση στον σωστό ήχο. Για να δούμε ποιος θα τις θυμηθεί!

1. Συγκεντρώνουμε τα παιδιά στο κέντρο της τάξης και τους δίνουμε 2 ή 3 ήχους όπου αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες κινήσεις. Π.χ. «Όταν ακούσετε 1 σφύριγμα θα κάτσετε σε μία καρέκλα, όταν ακούσετε 2 θα μείνετε ακίνητοι».

Οι ήχοι μπορούν να προέρχονται είτε από σφυρίχτρα, είτε από παλαμάκια, έιτε από ένα μουσικό όργανο όπου υπάρχει στη διάθεση του εκπαιδευτή.

2. Τα παιδιά περπατούν ελεύθερα στο χώρο και ανάλογα με τον ήχο που ακούν θα πρέπει να κάνουν και την αντίστοιχη κίνηση.

Αφήνουμε χρόνο ώστε τα παιδιά να κινηθούν χαλαρά στον χώρο και να επεξεργαστούν τις νέες πληροφορίες. Καλό θα είναι στην αρχή να δίνουμε χρόνο στα ενδιάμεσα των ήχων/κινήσεων με απλό ή πιο γρήγορο περπάτημα και αργότερα (όταν η ομάδα είναι πιο συγκεντρωμένη) ο ενδιάμεσος χρόνος να μειώνεται.

Οι ήχοι, οι κινήσεις – ο αριθμός και η ποιότητά τους – καθώς και ο βαθμός δυσκολίας της άσκησης ορίζονται από τον εκπαιδευτή ανάλογα με τις δυνατότητες και την ανταπόκριση της ομάδας. Αν δούμε ότι δεν είναι εύκολο να θυμούνται τέσσερις διαφορετικές κινήσεις τότε τις μειώνουμε σε δύο για αρχή.

 

Σφυρίχτρα

 

Παλαμάκια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παραλλαγή

Ο εκπαιδευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει αντί ήχων που παράγει ο ίδιος, ήχους όπως για παράδειγμα έναν κεραυνό, ένα σπάσιμο τζαμιού ή ήχους από ζώα. Τα παιδιά θα αντιστοιχίσουν τους ήχους αυτούς σε κινήσεις τις οποίες θα εμπνευστούν ελεύθερα αυτοσχεδιάζοντας κάθε φορά που θα τους ακούν.

Λέμε δηλαδή «όταν ακούσετε τον κεραυνό κάντε όποια κίνηση σας έρχεται στο μυαλό», αντίστοιχα λέμε στους εκπαιδευόμενους να κινηθούν με όποιον τρόπο επιθυμούν όταν δίνουμε οποιονδήποτε άλλο ήχο, όπως ήχους ζώων για παράδειγμα.

Προτείνεται οι όποιοι ήχοι να γίνουν γνωστοί πριν την έναρξη της άσκησης ώστε να μην υπάρξει σύγχυση και αιφνιδιασμός αλλά να δωθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την επεξεργασία των πληροφοριών.

 

Θέματα για συζήτηση

 

ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το παιχνίδι αυτό έχει ως σκοπό τη βελτιώση των κινητικών ικανοτήτων, ενεργοποιεί τη συγκέντρωση, την προσοχή, το σώμα και μπορεί να αξιοποιηθεί ως παιχνίδι έναρξης και ενεργοποίησης στο νηπιαγωγείο και στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης στο Δημοτικό.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ο εκπαιδευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει την άσκηση αυτή ώστε να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του σώματος, στη βελτίωση της προσοχής και στην ανάκληση και αναδόμηση των ακουστικών πληροφοριών. Ακολούθως βοηθά στην εξάσκηση της ακουστικής μνήμης γι’ αυτό και οι χρόνοι της άσκησης μεταβάλλονται ανάλογα. Ο εκπαιδευόμενος θα χρειαστεί ενδεχομένως περισσότερο χρόνο και επαναλήψεις για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες αλλά και για να τις ανακαλέσει.

 

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

Exit mobile version