Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΜΙΑ ΛΕΞΗ…1000 ΤΡΟΠΟΙ!!!

μια-λεξη-1000-τροποι

ΜΙΑ ΛΕΞΗ…1000 ΤΡΟΠΟΙ!!!

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι λόγου που μας εισάγει στην τέχνη του θεάτρου!

 

Απευθύνεται σε:

Παιδιά δημοτικού, γυμνασίου, ενηλίκους καθώς και σε παιδιά με ειδικές/γενικές μαθησιακές δυσκολίες.

 

Στόχοι:

Λεκτική επικοινωνία

Φαντασία

Συγκέντρωση

Χρήση Σημείων στίξης

 

Πώς παίζεται:

Συγκεντρώνουμε την ομάδα σε κύκλο. Σκοπός της σημερινής άσκησης είναι να ανακαλύψουμε : «Με πόσους τρόπους άραγε μπορούμε να πούμε μια και μόνο λέξη;»

Μπορούμε να ξεκινήσουμε επιλέγοντας τη λέξη «καλημέρα!». Ο επόμενος στη σειρά λέει την ίδια λέξη αλλά με διαφορετικό τρόπο κ.ο.κ. Για παράδειγμα μπορεί να την πει με χαρά, νυσταγμένος, δυνατά, με λύπη, αργά, με θυμό, με δυνατό γέλιο ή βάζοντας ερωτηματικό στο τέλος…

Ακούστε την εφαρμογή της δραστηριότητας στη λέξη καλημέρα   ΕΔΩ

Όταν δούμε ότι οι «τονισμοί» επαναλαμβάνονται, τότε μπορούμε να ζητήσουμε την αλλαγή της λέξης. Αλλαγή μπορεί να γίνει και όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος με τους εκπαιδευόμενους.

Τότε ρωτάμε «με ποια άλλη λέξη θέλετε να παίξουμε;» και το παιχνίδι συνεχίζεται!

Σημείωση: Με αφορμή το παιχνίδι αυτό, μπορούμε να εξηγήσουμε στους εκπαιδευόμενους τη σημασία των σημείων στίξης και πως αποδίδονται στον προφορικό λόγο. Πως αλλάζει δηλαδή η φωνή όταν υπάρχει στο τέλος μιας λέξης ή φράσης ένα ερωτηματικό, μια τελεία, ένα θαυμαστικό, αποσιωπητικά κτλ.

 

Παραλλαγή:

Στην πορεία της άσκησης μπορούμε αντί για λέξη να χρησιμοποιήσουμε μια μικρή φράση, όπως για παράδειγμα: «τι κάνεις εδώ;». Αν η ομάδα ανταποκρίνεται τότε μπορεί να χωριστεί σε ζευγάρια και ο ένας να κάνει την ερώτηση και άλλος να απαντά ανάλογα με το ύφος της ερώτησης. Π.χ.

«Τι κάνεις εδώ;» (με χαρά)

« Ήρθα να σε δω»

«Τι κάνεις εδώ;» (με θυμό)

«Ό,τι θέλω κάνω»

 

Θέματα για συζήτηση

Ένα γρήγορο παιχνίδι που καλλιεργεί τη συγκέντρωση και τη φαντασία και έχει ως στόχο να ανακαλύψουμε τις διαφορετικές δυνατότητες στον λόγο, στην έκφραση και τους «τονισμούς» που έχουμε στη διάθεσή μας όταν αναλαμβάνουμε να αποδώσουμε ένα κείμενο (ποίημα, τραγούδι, θεατρικό έργο, έκθεση κτλ).

Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τα σημεία στίξης και στον γραπτό και στον προφορικό λόγο, τη σημασία και τη λειτουργία τους. Ο τρόπος που θα «χρωματίσουμε» τις λέξεις θα αποδώσει καλύτερα το ίδιο το νόημα του κειμένου και θα το κάνει πιο ενδιαφέρον τόσο στο κοινό που μας ακούει αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Ο λόγος μας αποκτά αμεσότητα και γίνεται φυσικός.

Η τεχνική αυτή αξιοποιείται στα πλαίσια μαθημάτων Υποκριτικής για ενήλικες και στο μάθημα Θεατρικής αγωγής για παιδιά δημοτικού σχολείου.

 

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός- Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

 

Exit mobile version