Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

«ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ…..ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ!»

αισθητηριακο-παιχνιδι-με-λουλουδι

«ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ… ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ!»

 

Ήρθε ο Μάης! Τι ποιο όμορφο λοιπόν να την καλωσορίσουμε με λουλούδια και μυρωδιές. Αυτή τη φορά θα σας παρουσιάσω μία ανοιξιάτικη δραστηριότητα την οποία έχω υλοποιήσει σε παιδιά με αυτισμό ηλικίας 3-5 και τους άρεσε πολύ. Ταυτόχρονα άρεσε πολύ και σε εμένα γιατί είναι πολύ ευχάριστη και δημιουργική.

 

Απευθύνεται σε:

Παιδιά προσχολικής ηλικίας, παιδιά α’ δημοτικού, παιδιά και ενήλικες με αυτισμό, σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση.

 

Στόχοι:

Ενίσχυση αισθήσεων

Εξάσκηση λεπτής κινητικότητας

Επαφή με την φύση

Ενίσχυση δημιουργικότητας και φαντασίας

Ενίσχυση αισθητηριακής ολοκλήρωσης

 

Υλικά:

Λουλούδια διαφόρων ειδών και χρωμάτων

Λεκάνες

Νερό

Κόλλα (ατλακόλ)

Εκτυπωμένα πρόσωπα χωρίς μαλλιά

Λευκά χαρτόνια κανσόν α4

Ξεκινάμε τη δραστηριότητα μιλώντας στα παιδιά για την εποχή της Άνοιξης. Συζητάμε για τον καιρό που αλλάζει, για τα λουλούδια, τα χελιδόνια, τις πεταλούδες κ.α. Στη συνέχεια εμφανίζουμε τα λουλούδια που έχουμε φέρει και τους αφήνουμε να τα πιάσουν, να τα μυρίσουν και να τα παρατηρήσουν. Αφού τους δώσουμε λίγο χρόνο γι’ αυτό βάζουμε στις λεκάνες νερό και τους αφήνουμε να μαδήσουν μέσα στο νερό κάποια από τα λουλούδια.

Από εκεί και μετά ξεκινάει ένα «μυρωδάτο» αισθητηριακό παιχνίδι, αφού τα παιδιά βουτάνε μέσα τα χέρια τους, ανακατεύουν, μυρίζουν. Καλό είναι να βάλουμε στις λεκάνες διάφορα αντικείμενα όπως κουτάλια, χωνιά, διάφανα ποτηράκια για να γεμίζουν και να αδειάζουν ή για να δημιουργούν τα δικά τους αυτοσχέδια παιχνίδια. Σίγουρα θα ασχοληθούν αρκετή ώρα με αυτό. Όταν έρθει η στιγμή που δεν θα θέλουν άλλο, τότε τους εμφανίζετε το πρόσωπο που δεν έχει μαλλιά. Σε αυτό έχετε φτιάξει εσείς τα μαλλιά από…….λουλούδια.

Το χρησιμοποιείτε ως πρότυπο για να μπορέσουν να το κάνουν και τα παιδιά. Οπότε λουλούδια, φύλλα, κοτσάνια και κόλλα είναι αυτά που θα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν μαλλιά στα πρόσωπα που θα τους δώσετε. Το αποτέλεσμα είναι με απλά λόγια έργο τέχνης! Είναι φοβερό το πόσο διαφορετικά και όμορφα μπορούν να δημιουργήσουν!

 

 

Παραλλαγή:

Μπορείτε κατά τη διάρκεια που τα παιδιά είναι ακόμα στις λεκάνες με τα πέταλα των λουλουδιών, να τους βάλετε μπροστά τους μπωλάκια και να προσπαθήσουν να τα ταξινομήσουν ανά χρώμα. Οπότε με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείτε και εξάσκηση σε προμαθηματικές έννοιες αλλά και εξάσκηση στην αναγνώριση χρωμάτων.

 

 Καλώς μας ήρθες Μάη!

 

 

Σπυριδούλα Πουλιάση, Παιδαγωγός-Μουσικός

(Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου,

θα με βρείτε στην ομάδα που έχω δημιουργήσει στο facebook:

https://www.facebook.com/groups/mikresanakalypseis/)

Exit mobile version