Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΛΕΫ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ!!!

παιζω-βολλεϋ-χωρισ-μπαλα

ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΛΕΫ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ

 

Ένα ευχάριστο, ομαδικό παιχνίδι, που γίνεται στον χώρο της τάξης ή της αυλής. Παίζουμε βόλεϋ με έναν εντελώς διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο!

 

Απευθύνεται σε:

Παιδιά δημοτικού, γυμνασίου, σε ενηλίκους καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

 

Στόχοι:

Συνεργασία

Ομαδικότητα

Σωματική μνήμη

Αντίληψη χρόνου-ρυθμού

Επικοινωνία

Συγκέντρωση

Σωματική άσκηση

 

Πώς παιζεται:

Μπαίνοντας στην τάξη ενημερώνουμε ότι στόχος του σημερινού παιχνιδιού είναι να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία και την εμπειρία μας για να παίξουμε βόλεϋ…χωρίς όμως μπάλα!

1. Όλοι μαζί αδειάζουμε τον χώρο αν υπάρχουν θρανία, καρέκλες κτλ και διαμορφώνουμε τον χώρο -αν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο- ώστε να σταθούμε σε έναν μεγάλο ανοιχτό κύκλο.

2. Στεκόμαστε στον κύκλο και κάποιος από την ομάδα, ίσως ο εκπαιδευτής πετάει τη μπάλα -που δεν υπάρχει βέβαια- σε κάποιον από την ομάδα, κάνοντας την χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια. Αυτό που χρειάζεται είναι όλα τα μέλη της ομάδας να είναι συγκεντρωμένα στην κίνηση του κάθε παίχτη, ώστε από αυτή και μόνο να καταλαβαίνουν πότε έχει τη μπάλα και πότε και σε ποιον την στέλνει κάθε φορά.

Οι παίχτες μπορούν να επικοινωνούν και να συννενοούνται με φράσεις όπως: “πιάσε τη μπάλα”, “θα μας πέσει”, “δική σου”κτλ

3. Η υποτιθέμενη μπάλα ανάλογα με την κίνηση των χεριών του κάθε παίχτη έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο παίχτης που τη δέχεται την πετά στον επόμενο κ.ο.κ.

Η ταχύτητα της μπάλας και η πορεία της διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο που την πετάμε. Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι όταν πετάμε μια μπάλα, αυτή χρειάζεται ορισμένο χρόνο για να φτάσει εκεί που την κατευθύνουμε. Αν αυτός στον οποίο τη στέλνουμε είναι δίπλα μας ο χρόνος μειώνεται για παράδειγμα. Έτσι παρατηρούμε ότι όταν κάποιος καθυστερήσει να αποκρούσει/χτυπήσει τη μπάλα που κατευθύνεται προς αυτόν τότε το πιο πιθανό είναι η μπάλα να πέσει κάτω. Έτσι και γίνεται στο παιχνίδι μας. Είναι κάτι που αντιλαμβανόμαστε βάσει εμπειρίας. Τότε ξαναπαίρνουμε τη “φανταστική” μπάλα και συνεχίζουμε το παιχνίδι!

Όταν το παιχνίδι αποκτήσει ρυθμό τότε και οι πτώσεις της μπάλας είναι πολύ λιγότερες.

 

 

 

Παραλλαγή:

Για τη συγκεκριμένη άσκηση μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο, για παράδειγμα ακολουθώντας την ίδια λογική ή όποια άλλα αθλήματα παίζονται με μπάλες και στα οποία μπορούν ταυτόχρονα να συμμετέχουν όλα τα μέλη της ομάδας μας.

 

Θέματα για συζήτηση:

Η συγκεκριμένη άσκηση βασίζεται στη βιωμένη εμπειρία μας. Όλοι έχουμε πετάξει μια μπάλα σε κάποιον. Αυτή τη φορά οι εκπαιδευόμενοι χρησιμοποιούν τη μνήμη τους, ώστε να την ανακαλέσουν και να μιμηθούν τις χαρακτηριστικές κινήσεις που κάνουμε παίζοντας ένα άθλημα. Αναπτύσσουν την αντίληψή τους σε σχέση με τον χρόνο και τον ρυθμό, μέσα από την εμπειρία τους, και την εφαρμόζουν παίζοντας και διασκεδάζοντας. Παράλληλα, ασκούν το σώμα τους αλλά και την προσοχή τους αφού σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι συγκεντρωμένοι σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η άσκηση μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτές Δημοτικού σχολείου στα πλαίσια των μαθημάτων της Ευέλικτης Ζώνης και σε ομάδες ενηλίκων στα πλάισια μαθημάτων υποκριτικής.

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

Exit mobile version