Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΣΗΜΕΡΑ;

πωσ-αισθανεσαι-σημερα

ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΣΗΜΕΡΑ;

 

Η θερμοκρασία ανεβαίνει…όσο δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας…Προσοχή λοιπόν μην κοκκινίσει το θερμόμετρο και σπάσει! (ΜΕΡΟΣ Α).

 

Απευθύνεται σε:

Παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

 

Η εξωτερίκευση αλλά και η διαχείριση των συναισθημάτων παιδιών με ΔΑΔ αποτελεί ένα ιδιαίτερο μέρος της καθημερινότητάς τους πολλές φορές πολύπλοκο για εκείνα. Τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, δεν μπορούν να εκφράσουν τι νιώθουν, αδυνατούν δε να ερμηνεύσουν ακόμη και τα συναισθήματα των άλλων προς αυτά.

Ένα παιδί με ΔΑΔ έχει την ανάγκη να επικοινωνήσει και να εκφραστεί. Στην ουσία όμως αδυνατεί ως προς την εύρεση του τρόπου που θα μεταφέρει αυτήν την πληροφορία προς τους άλλους για να γίνει κατανοητή και να μπορέσει το ίδιο το παιδί να «λυθεί» προς μια πιο επικοινωνιακή κατεύθυνση. Το «θερμόμετρο των συναισθημάτων» προτείνεται ως μια φόρμουλα ώστε τα παιδιά σε καθημερινή βάση, μέσα στην τάξη τους, να έχουν την εικόνα μιας κλίμακας περιγραφής συναισθημάτων και ανάλογα να «τοποθετούνται συναισθηματικά.»

Στόχοι:

Ανάπτυξη της λεκτικής επικοινωνίας

Εξωτερίκευση σκέψεων

Εξωτερίκευση συναισθημάτων

Κοινωνικοποίηση

Επικοινωνία με τους συμμαθητές

Επικοινωνία με τους εκπαιδευτές

Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας

Ανάπτυξη ομαδοσυνεργατικού κλίματος εντός τάξης

 

Yλικά:

Χαρτόνι

Κιμωλίες

Κόλλες χαρτιού Α4

Ψαλίδια

Εκτυπωμένες σε μουσαμά ή άλλο υλικό προσώπων με συναισθηματικές εκφράσεις

Velcro

 

Χρήση υλικών:

1. Tα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτές κόβουν περιμετρικά τα προσωπάκια

2. Σχηματίζουν και κόβουν γύρω γύρω το θερμόμετρο βάσει του πατρόν

3. Σχεδιάζουν εσωτερικά το θερμόμετρο

4. Κολλούν πάνω στο θερμόμετρο τα προσωπάκια

5. Χρωματίζουν τις γραμμές των συναισθημάτων ανάλογα

6. Γράφουν-περιγράφουν μέσα στα χρωματιστά πλαίσια τις εικόνες των προσώπων χρησιμοποιώντας ανάλογα επίθετα

 

 

 

Πώς χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς και μαθητές:

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του θερμομέτρου εκπαιδευτές και μαθητές συνομιλούν, περιγράφουν, εντοπίζουν συναισθήματα και συμπεριφορές και τα καταγράφουν σε ένα χαρτί. π.χ σε ήδη υπάρχον πατρόν προσώπου με χαμογελαστή φατσούλα αναφέρουν για ποιους λόγους ή πότε αυτό το πρόσωπο μπορεί να είναι χαρούμενο. Το ίδιο συμβαίνει και για τα υπόλοιπα συναισθήματα.

Έπειτα τοποθετούν πάνω στο θερμόμετρο τις φατσούλες με τις κάρτες περιγραφής επιλέγοντας στο σχεδιασμό και ανάλογο χρώμα π.χ θυμός κόκκινο, αγάπη ροζ.

Σκοπός του «θερμομέτρου των συναισθημάτων» κυρίως για μαθητές με ΔΑΦ που με δυσκολία εξωτερικεύουν συναισθήματα, είναι με την άφιξή τους στην τάξη αλλά και ενδιάμεσα των ωρών παραμονής τους στο σχολείο, να δείχνουν το συναίσθημα που περισσότερο τα εκφράζει δικαιολογώντας το κιόλας εάν το επιθυμούν.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι μια αφορμή ώστε οι μαθητές να μοιραστούν εμπειρίες, σκέψεις και συναισθήματα που αφορούν τη ζωή τους τόσο στο σχολείο ώστε και στο σπίτι.

Συναφής δραστηριότητα με ίδια στοχοθεσία αλλά παιχνιώδη τρόπο είναι και το επιτραπέζιο παιχνίδι «φιδάκι» προσαρμοσμένο ανάλογα, μια δραστηριότητα που θα αναλυθεί σε προσεχές άρθρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΔΑΦ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ροδαμάνθη Γαρμπή, Ειδική Παιδαγωγός, Μ.Α

Exit mobile version