Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!

καλημερα

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

 

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έρχονται τα «Μεγάλα Παιδιά» μας νιώθοντας ΧΑΡΑ και ΨΥΧΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ή τέλος πάντων ό,τι δίνει ρυθμό (χαχα!) είναι αποδεδειγμένο πως προσανατολίζεται σε αυτήν την κατεύθυνση!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το πρωινό ξύπνημα για τον περισσότερο κόσμο είναι δύσκολη υπόθεση, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Για να ξεκινήσει η μέρα στο σχολείο ευχάριστα και να γεμίσουμε όλοι ενέργεια και διάθεση προτείνουμε κάθε χρόνο μαζί με τους μαθητές σας να φτιάχνετε ένα τραγουδάκι που θα το λέτε κάθε πρωί πριν ξεκινήσετε το μάθημα ή τις δραστηριότητές σας.

Απευθύνεται σε:

Νηπιαγωγούς, δάσκαλους ειδικής και γενικής αγωγής, ειδικούς παιδαγωγούς και σε όσους επιθυμούν να ξεκινά η μέρα τους με καλή διάθεση!

Στόχοι:

Εμπλουτισμός Λεξιλογίου

Συνεργασία ομάδας

Ανάπτυξη ακουστικής ικανότητας & μνήμης

Παραγωγή ηχητικού προτύπου από μνήμη

Εκτέλεση ρυθμικού μοτίβου

Κίνηση με τη μουσική στον χώρο

Οδηγίες:

1. Ενημερώνουμε τα παιδιά ότι θα φτιάξουμε ένα τραγουδάκι για να λέμε καλημέρα κάθε πρωί και να ξεκινάει καλά η μέρα μας!

2. Καθόμαστε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν λέξεις σχετικές με το πρωί και τις καταγράφουμε. Εναλλακτικά, σε παιδιά που γνωρίζουν γραφή ζητάμε να γράφουν λέξεις σε χαρτάκια και να τις βάζουν στο μαγικό κουτί που ανακατεύει λέξεις και βγάζει τραγουδάκια!

3. Φέτος ζητήσαμε από τα παιδιά να σκεφτούν συγκεκριμένες λεξούλες σχετικές με το καθημερινό πρόγραμμα που έχουμε στο «σχολείο» μας.

4. Με τις λεξούλες που συγκεντρώσαμε φτιάξαμε την παρακάτω «Καλημέρα!»:

Καλημέρα, Καλημέρα, Καλημέρα

Φωνάζω δυνατά!

Για να ξεκινήσει η μέρα με κέφι και χαρά!

Όλα μαζί τα παιδιά, το πρωινό ετοιμάζουμε

σε παρεούλες γράφουμε και διάλειμμα αμέσως κάνουμε!

Μάθημα, τραγούδι , διάλειμμα όλα μες το πρόγραμμα!

Με τραγούδι και χαρά περνάει η μέρα πιο καλά,

Καλημέρα σας παιδιά, Καλημέρα σας παιδιά,

Καλημέρα Καλημέρα Καλημέρα κυρία Ματίνα μας

Καλημέρα Καλημέρα Καλημέρα κυρία Ελπίδα μας!

 

5. Δώσαμε στα παιδιά πολύχρωμα χαρτόνια και κάθε παιδί έγραψε επάνω ένα μέρος της ΚΑΛΗΜΕΡΑΣ μας και ζωγράφισαν ό,τι τους έρχονταν στο μυαλό ακούγοντας το τραγουδάκι.

6. Κολλήσαμε τη χειροτεχνία της ΚΑΛΗΜΕΡΑΣ σε εμφανές σημείο στην τάξη για να τη βλέπουν τα παιδιά μέχρι να μάθουν τα λόγια αλλά και για να μην ξεχνάνε ποτέ ότι για να πάει καλά η μέρα λέμε πάντα ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

 

 

7. Στη συνέχεια εμπλουτίσαμε το τραγουδάκι με αντίστοιχες κινήσεις ενώ την ώρα που το τραγουδάμε κρατάμε τον ρυθμό χτυπώντας τα χέρια στο θρανίο μας.

 

Θέματα για συζήτηση

Μην φοβηθείτε για το πόση φασαρία θα κάνουν τα παιδιά σας γιατί ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός! Αφού ξεκινήσουν δυναμικά τη μέρα, στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους «ήρεμα» χαχα! Τουλάχιστον τα δικά μας παιδιά ξεκινούν πολύ πιο ήρεμα από ότι τραγουδούν τις παρεούλες, όπως τις έχουμε ονομάσει, δηλαδή τη γραφή.

 

Δείτε το βίντεο με την Καλημέρα μας και ακούστε τον ρυθμό μας ΕΔΩ

 

Στίχοι τραγουδιού: Ελπίδα Βασιλά, Σταματίνα Γεωργοβρεττάκου

Μουσική: Νικήτας Μαυρογιάννης, Μουσικοπαιδαγωγός

 

 

Βασιλά Ελπίδα

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

 

Δείτε επίσης: ΠΡΩΙΝΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

 

Exit mobile version