Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΑΠΟ ΖΥΜΗ

«ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΑΠΟ ΖΥΜΗ»

 

 

Μου αρέσει πολύ το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο να είναι στολισμένο με δημιουργίες των παιδιών και αρέσει πολύ και στα ίδια τα παιδιά! Κάνει το δέντρο πιο όμορφο και ξεχωριστό! Γι’ αυτό και εγώ θα σας παρουσιάσω παρακάτω 2 συνταγές που χρησιμοποιήσαμε με τα παιδιά για τα στολίδια μας.

Έχουν πολύ ωραία διαδικασία καθώς και αποτέλεσμα και είναι εύκολες για να τις κάνετε και στο σπίτι ως γονείς και στο σχολείο οι παιδαγωγοί.

 

 

Απευθύνεται σε:

παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας,

παιδιά δημοτικού και

παιδιά και ενήλικες με σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση, αυτισμό.

 

Οι στόχοι μέσα από αυτές τις δραστηριότητες είναι:

 

Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με προμαθηματικές έννοιες (ένα ποτήρι, μισό ποτήρι)

Να ενισχύσουν τις αισθήσεις της αφής και της όσφρησης

Να έρθουν σε επαφή με τα σχέδια και τα σχήματα

Να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους

Να συνεργαστούν

Και φυσικά να ΠΑΙΞΟΥΝ & να το ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΝ

 

 

ΣΥΝΤΑΓΗ 1η

Αλμυρή Ζύμη

 

 

 

Υλικά:

1 ποτήρι Αλεύρι

Μισό Αλάτι

Μισό Νερό

 

Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, τα ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μεγάλη μέχρι να γίνει ζύμη και στη συνέχεια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια. Για το σωστό αποτέλεσμα η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει, αν όμως σας κολλάει απλά προσθέτετε αλεύρι. Όταν είναι έτοιμη μπορείτε να πάρετε τα κουπάτ σας σε διάφορα σχέδια και να αρχίσετε να δημιουργείτε τα στολίδια σας! Μόλις τα σχέδια σας είναι έτοιμα κάντε μία τρύπα με καλαμάκι, βάλτε τα σε ένα ταψί και μπορείτε να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170Ο για μισή ώρα. Όταν είναι έτοιμα αφήστε τα να στεγνώσουν και είναι η στιγμή να τα χρωματίσετε με τέμπερες ή ακρυλικά χρώματα και αν σας αρέσει να βάλετε και χρυσόσκονη. Στη συνέχεια περάστε από την τρύπα μια κορδέλα και είναι έτοιμα να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!

 

 

 

ΣΥΝΤΑΓΗ 2η

Ζύμη Κανέλλας

 

Υλικά:

1 ποτήρι αλεύρι

Μισό κανέλλα

Μισό νερό χλιαρό

 

 

 

Ρίχνουμε το αλεύρι και την κανέλλα και τα ανακατεύουμε, σιγά-σιγά ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Όταν αρχίσει το μείγμα να γίνεται ζύμη ξεκινάμε και ζυμώνουμε με τα χέρια. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει, αν κολλάει προσθέτουμε αλεύρι. Αφού την ετοιμάσετε μπορείτε να ξεκινήσετε με κουπάτ να φτιάχνετε τα σχέδια σας και με ένα καλαμάκι να τους κάνετε τρύπες. Μπορείτε να τα αφήσετε για 1 ημέρα στο καλοριφέρ για να στεγνώσουν ή να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο βαθμούς για 20 λεπτά. Μόλις στεγνώσουν είναι έτοιμα να τα στολίσετε στο Δέντρο σας! Η μυρωδιά τους σίγουρα θα ενθουσιάσει τον Άγιο Βασίλη και θα σας μείνει αξέχαστη!

 

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν στολίσουν τα παιδιά το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τις δημιουργίες τους, κάθε μέρα θα πηγαίνουν να κοιτάζουν ΠΕΡΗΦΑΝΑ τα στολίδια τους και θα παρατηρήσετε ότι πολύ συχνά θα τους αλλάζουν θέση.

 

 

 

Σπυριδούλα Πουλιάση, Παιδαγωγός-Μουσικός

https://www.facebook.com/groups/mikresanakalypseis/

Exit mobile version