Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΛΕΚΑΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

αισθητηριακεσ-λεκανεσ-χριστουγεννων

«ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΛΕΚΑΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ»

 

Θεωρώ πως τα Χριστούγεννα είναι μία από τις αγαπημένες περιόδους μικρών και μεγάλων. Προσωπικά είναι η αγαπημένη μου! Κάθε χρόνο, ειδικά από τότε που συναναστρέφομαι με παιδιά περιμένω να έρθουν με λαχτάρα και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς σκέφτομαι τι καινούργιο θα κάνω τα Χριστούγεννα για να μας μείνουν αξέχαστα!

Υπάρχουν άπειρες χριστουγεννιάτικες κατασκευές και δραστηριότητες που μπορούμε να υλοποιήσουμε με τα παιδιά. Σε αυτό το άρθρο επέλεξα να σας παρουσιάσω μερικές αισθητηριακές χριστουγεννιάτικες λεκάνες που μπορείτε να δημιουργήσετε με τα παιδιά και που σίγουρα θα απολαύσουν πολύ! Για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας, Α’ και Β’ Δημοτικού και παιδιά με αυτισμό, σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση, γιατί όχι και για εμάς, τους μεγάλους!

 

ΣΤΟΧΟΙ:

Το ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η ενίσχυση των αισθήσεων

Η ενίσχυση της φαντασίας

Η ενίσχυση της δημιουργικότητας

 

1η ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΛΕΚΑΝΗ

«ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΟ ΧΙΟΝΙ»

 

Οι συνταγές για να φτιάξετε χιόνι είναι 2 και είναι δοκιμασμένες και πετυχημένες και οι δύο.

1η ΣΥΝΤΑΓΗ:

ΥΛΙΚΑ: Μαγειρική σόδα & αφρός ξυρίσματος

Ρίχνουμε τη σόδα και προσθέτουμε σιγά-σιγά αφρό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αφρό μέχρι να δούμε να δημιουργείται μία απαλή λευκή πούδρα. Αν θέλετε να ζυμώνεται για να μπορείτε να φτιάξετε χιονάνθρωπους και άλλα, απλά προσθέστε λίγο κόρν φλαουρ.

2η ΣΥΝΤΑΓΗ:

ΥΛΙΚΑ: Μαγειρική σόδα & μαλακτική κρέμα μαλλιών

Ρίχνουμε τη σόδα (3 κουτιά) και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα μπουκάλι μαλακτική μαλλιών ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Για καλύτερο αποτέλεσμα και αίσθηση αφήστε το μείγμα 1-2 ώρες στο ψυγείο ή μισή ώρα στην κατάψυξη. Μόλις το βγάλετε μπορείτε να παίξετε και να φτιάξετε χιονάνθρωπους και πολικά τοπία.

 

2η ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΛΕΚΑΝΗ

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΣΟΥΠΑ»

Μια λεκάνη γεμάτη με κουδουνάκια είναι απλά μαγική! Αδειάστε μέσα όλα τα κουδουνάκια που έχετε, μικρά και μεγάλα, χρωματιστά και μη και αφήστε τα παιδιά να ανακατέψουν και να ακούσουν! Μπορείτε να παίξετε με την ένταση καθώς όταν ανακατεύουν τα παιδιά ήρεμα ακούγεται σιγανός ήχος ενώ όταν ανακατεύουν έντονα ακούγεται δυνατός ήχος!

Μπορείτε να συνοδέψετε ένα τραγούδι ρυθμικά. Χτυπώντας τα παιδιά τα χέρια τους μέσα στην λεκάνη ανάλογα με τον ρυθμό των τραγουδιών ακούγεται ο ήχος από τα κουδουνάκια και έτσι είναι σαν να παίζουν μουσική. Τέλος μπορείτε να τους δώσετε σύρματα πίπας, να περάσουν όσα κουδουνάκια θέλουν και να τους τα κάνετε Χριστουγεννιάτικο μουσικό βραχιολάκι στο χέρι τους!

3η ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΛΕΚΑΝΗ

«ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΙΟΝΟΜΠΑΛΑ»

Πως θα ήταν αν ήσουν μέσα σε μια χιονόμπαλα; Τι θα υπήρχε μέσα; Θα μπορούσες να κουνηθείς; Θα μπορούσες να ακουμπήσεις τη χρυσόσκονη; Με αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα ξεκινήσαμε με τα παιδιά να φτιάχνουμε μία λεκάνη με το τι θα μπορούσε να υπάρχει μέσα σε μία χιονόμπαλα. Έτσι ρίξαμε τεχνητό χιόνι, νερό, χρυσόσκονη σε διάφορα χρώματα, κουδουνάκια, χαρτόνια glitter και παίξαμε για ώρες!

Ανακατέψαμε, μαζέψαμε το χιόνι, βρήκαμε τα κουδουνάκια που είχαν χαθεί ανάμεσα στα άλλα υλικά, σηκώσαμε τη λεκάνη και κουνήσαμε το νερό για να δούμε πως τα υλικά ταξιδεύουν. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε ο καθένας τη δική του χιονόμπαλα. Μέσα σε βαζάκι ρίξαμε: νερό, χρυσόσκονη, χιόνι και κολλήσαμε στο καπάκι τη χριστουγεννιάτικη φιγούρα που θέλαμε! Οι μαγικές μας χιονόμπαλες ήταν έτοιμες!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σπυριδούλα Πουλιάση, Παιδαγωγός-Μουσικός

https://www.facebook.com/groups/mikresanakalypseis/

Exit mobile version