Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»

η-μουσικη-στον-κοσμο-των-παιδιων

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»

 

 

Ο Πλάτωνας έλεγε:

«Η εκπαίδευση στη μουσική είναι ανάγκη επιτακτική γιατί περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας, και ο καθένας από εμάς θα χρειάζεται να ξέρει πως να το χαλιναγωγήσει.»

Η μουσική είναι από μόνη της ως ύπαρξη στην καθημερινότητά μας αναγκαία και πολύτιμη. Αλλάζει τη διάθεσή μας, είναι βοηθητική στις δύσκολες στιγμές μας και ανοίγει τη καρδιά, το μυαλό και το συναίσθημά μας. Η μουσική μας γνωρίζει άλλες χώρες, άλλους πολιτισμούς, άλλες κουλτούρες και αποτελεί το μέσο για να επικοινωνήσουμε όλοι οι άνθρωποι μεταξύ μας ανεξαρτήτως καταγωγής. Η μουσική είναι μια γλώσσα κοινή για όλους χωρίς διακρίσεις και χωρίς απαιτήσεις.

 

ΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΡΟΛΟ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

Και όταν λέω παιδιά εννοώ ακόμα από την εμβρυική τους ζωή, τη βρεφική, τη νηπιακή κ.τ.λ. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα έμβρυα αναπνέουν στον ρυθμό της αγαπημένης τους μουσικής. Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης καταλληλότερη μουσική είναι η κλασσική, (Mozart, Hendel, Debussy, Chopin) η μουσική της φύσης, (κελαήδισμα πουλιών, θρόισμα φύλλων, τρεχούμενα νερά). Επίσης και η φωνή της μητέρας η οποία σε συνδυασμό με μουσική πλάθουν το σώμα και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του μελλογέννητου. Εκτός όμως από το όμορφο άκουσμα το έμβρυο με αυτόν τον τρόπο επικοινωνεί με τη μητέρα και μέσω αυτής της γλυκιάς και μελωδικής επικοινωνίας αντλεί το αίσθημα της ασφάλειας.

Από την παραπάνω αναφορά καταλαβαίνουμε ότι η μουσική είναι βοηθητική σε όλες τις φάσεις και στιγμές της ζωής μας. Τα παιδιά ειδικά στην προσχολική τους ηλικία 2,5-6 ετών έχουν τεράστια ανάγκη να εκτονώσουν την ενέργεια τους, να τρέξουν, να πηδήξουν, να χορέψουν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξη της Μουσικοκινητικής στο καθημερινό τους πρόγραμμα στο σχολείο ή και στο σπίτι (αν δεν πάνε σχολείο).

Δεν χρειάζεται ένας παιδαγωγός να γνωρίζει μουσική για να κάνει μουσικοκινητική στα παιδιά του. Αρκεί να αγαπά τη μουσική και να βρίσκει τρόπους να παίξει μαζί της!

 

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ:

Ανακαλύψουν τον εαυτό τους

Επικοινωνήσουν με την ομάδα

Ενισχύσουν την αδρή τους κινητικότητα

Ενισχύσουν την φαντασία τους

Αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους

Εκφράσουν τα συναισθήματα τους

Ανακαλύψουν τον κόσμο

 

Η ενασχόληση ή η ακρόαση της μουσικής οδηγεί στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, το σεβασμό και την κατανόηση.

 

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ:

Να κατανοήσουν έννοιες όπως: χαμηλά-ψηλά, πάνω-κάτω, γρήγορα-αργά, σταματώ-ξεκινώ,

Να κρατούν τον ρυθμό σε ένα κομμάτι και να το μετρούν. Αυτό του βοηθά στις προμαθηματικές έννοιες. (Η μνήμη ενισχύεται πολύ καθώς τα παιδιά μέσω της επανάληψης τραγουδιών και κινήσεων μαθαίνουν τα λόγια και συνδυάζουν ένα τραγούδι με κινήσεις και ρυθμό ).

Να εκφράσουν ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα συναισθήματά τους και τις ιδέες τους όσο χορεύουν ή τραγουδούν. (Φόβοι, άγχος, λύπη κτλ. μπορούν να βρουν διέξοδο μέσα από το τραγούδι).

Χρειάζεται να ακολουθούμε την διάθεση των παιδιών και να τους προσφέρουμε ακούσματα όχι μόνο παιδικά. Αλλά ποικίλα ελληνικά και ξένα, παραδοσιακά και άλλων χωρών και να δημιουργούμε κινητικά παιχνίδια ή χορευτικά για να περνούν στα παιδιά με ευχάριστο τρόπο. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να βλέπεις τα παιδιά να θυμούνται από την αρχή μέχρι το τέλος ένα τραγούδι πώς να το χορέψουν ανάλογα με τις ρυθμικές του αλλαγές και πώς κάθε φορά εκφράζονται μέσα από αυτό. Για να πετύχει όμως αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η επανάληψη.

Δεν χρειάζονται πολύπλοκα πράγματα για να ευχαριστηθούν τα παιδιά τη μουσική. Βάλτε τους απλά να τρέξουν, να χτυπήσουν παλαμάκια, να σηκώσουν τα χέρια ψηλά! Να σταματήσουν κάνοντας αστείες γκριμάτσες, να μιμηθούν ζώα, να χορέψουν σε ζευγάρια! Να ακουμπήσουν τις μύτες, τους αγκώνες, τα γόνατα τους, να φωνάξουν, να περπατήσουν σιγά ή δυνατά. Απλά πράγματα που μπορούν να τα φέρουν πολύ κοντά μεταξύ τους και να τα κάνουν χαρούμενα.

 

Ο Βίκτωρ Ουγκώ έλεγε: «Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και αυτά που δεν μπορούν να παραμείνουν σιωπηλά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ!

 

 

Σπυριδούλα Πουλιάση,

Παιδαγωγός-Μουσικός

Exit mobile version