Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ

«Ας γνωριστούμε διαφορετικά»

 

Πρόκειται για ένα παιχνίδι γνωριμίας με τους άλλους. Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου-λυκείου και σε ενηλίκους.

 

 

Επιμέρους στόχοι:

Συγκέντρωση

Παρατηρητικότητα

Φαντασία

Μη λεκτική επικοινωνία

Συνεργασία

Αντίληψη

Συντονισμός

 

Πώς παίζεται:

1. Το παιχνίδι μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χώρο (τάξη, αυλή, άλλος χώρος) και προτείνεται ως παιχνίδι γνωριμίας.

2. Ο εμψυχωτής ενημερώνει τους εκπαιδευόμενους-μαθητές ότι πρέπει να γίνουν ζευγάρια και να σταθούν αρχικά όρθιοι ο ένας απέναντι στον άλλον.

3. Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να ορίσουν ποιος θα είναι ο καθρέφτης και ποιός εκείνος που θα κοιτάζεται στον καθρέφτη (είδωλο).

4. Αρχικά κοιτάζονται στα μάτια και όταν νιώσουν έτοιμοι ξεκινούν. Εκείνος που κοιτάζεται ξεκινά να κάνει αργές κινήσεις ώστε ο άλλος  ( καθρέφτης) να μπορεί να κάνει τις ίδιες ακριβώς με αυτόν. Μπορούν να κινούν οποιοδήποτε σημείο του σώματός τους και να αλλάζουν επίπεδα αν το επιθυμούν. Στην πορεία του παιχνιδιού οι κινήσεις γίνονται όλο και πιο σύνθετες και σε βαθμό που δύσκολα καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο καθρέφτης και ποιο το είδωλο.

5. Σε δεύτερο χρόνο ο εμψυχωτής ζητά από τους εκπαιδευόμενους να αλλάξουν ρόλους. Στο παιχνίδι δεν υπάρχει χρονικό όριο. Παίρνουμε όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να συντονιστεί το κάθε ζευγάρι. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ψυχοκινητική διάσταση της δραστηριότητας και για αυτόν τον λόγο αποφεύγουμε σχόλια όπως : δεν πρέπει, δεν είναι σωστό κα.

6. O εμψυχωτής δεν παρεμβαίνει παρά μόνο δίνοντας γενικές οδηγίες όταν χρειάζεται.

 

 

Θέματα για συζήτηση:

 

Νηπιαγωγείο-Δημοτικό

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι συνυπάρχουν, επικοινωνούν, αλληλεπιδρούν, αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες της σωματικής έκφρασης, μπαίνουν στη θέση του καθοδηγητή αλλά και του καθοδηγούμενου, παίρνουν πρωτοβουλίες, μαθαίνουν να συνεργάζονται με όλους και απολαμβάνουν το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους. Μπορεί να αξιοποιηθεί ως παιχνίδι και στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης στο Δημοτικό με τη συνοδεία μουσικής.

Προτείνεται για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, στο 1ο στάδιο ο εκπαιδευτής να ορίσει ο ίδιος ποιος θα είναι ο καθρέφτης και να ζητήσει από τα παιδιά να ξεκινήσουν με κινήσεις του προσώπου.

Στο 2ο στάδιο ζητείται από τα παιδιά να κινήσουν τα πόδια και τα χέρια τους.

Στο 3ο στάδιο μπορούν να συνδυάσουν τις γκριμάτσες του προσώπου με τις κινήσεις του σώματος.

 

Γυμνάσιο-Λύκειο

Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται με όλους και να κατανοούν την αξία της μη λεκτικής επικοινωνίας. Προσεγγίζουν τη νέα γνώση η οποία προκύπτει από τους ίδιους βιωματικά και διασφαλίζεται η ενεργητική συμμετοχή τους. Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να αξιοποιηθεί από τους φιλολόγους ως αφόρμηση για το μάθημα της έκθεσης –Έκφρασης στη θεματική για τη μη λεκτική επικοινωνία.

 

Ενήλικοι

Για τις ομάδες των ενηλίκων χρησιμοποιείται ως άσκηση γνωριμίας. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου παιχνιδιού γνωριμίας σε ομάδα ενήλικων εκπαιδευομένων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού ο εκπαιδευτής οφείλει να γνωρίζει πρωτίστως το προφίλ τους. Συστήνεται για ομάδες εκπαιδευτικών, θεατρολόγων, μουσικών, χορευτών και γενικά σε ομάδες που είναι εξοικειωμένες με τις βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας και η θεματική ενότητα η οποία παρακολουθούν σχετίζεται με τη βιωματικότητα. Προτείνεται να προηγηθεί η παρουσίαση των συμμετεχόντων και η σύσταση του διδακτικού συμβολαίου. Το παιχνίδι αυτό βοηθά στη δημιουργία φιλικού κλίματος ενώ αυξάνει την εμπιστοσύνη που νιώθουν οι εκπαιδευόμενοι στην ομάδα τους.

 

ΖΩΗ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ-
ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

 

Exit mobile version