παραλληλη-στηριξηη-σχεση-με-τον-εκπαι

Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

(για εκπαιδευτικούς και ειδικούς θεραπευτές)

 

Πέρα από τα καθήκοντα που επιβάλλονται μέσω του υπουργείου κάθε εκπαιδευτικός που ασχολείται με την παράλληλη στήριξη θα ήταν καλό να γνωρίζει κάποια άλλα θέματα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να γίνει η ζωή του πιο εύκολη μέσα σε ένα σχολείο.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια παράλληλη στήριξη είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο τον μαθητή που υποστηρίζει. Αφορούν τις σχέσεις με τον δάσκαλο της τάξης, με τους άλλους δασκάλους στο σχολείο, με τις ειδικότητες που συνεργάζονται με το παιδί, με τους γονείς του παιδιού, με τους συμμαθητές, ίσως με τους γονείς των συμμαθητών, ακόμα και με τους καθαριστές του σχολείου, όσο κι αν αυτό φαίνεται τραβηγμένο.

Το γιατί είναι πολύ απλό. Από την στιγμή που οι ΔΑΦ πλήττουν κυρίως την κοινωνική αλληλεπίδραση του μαθητή σας, όλοι οι παραπάνω είναι το κοινωνικό περιβάλλον του μαθητή σας που εσείς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε και να διαχειριστείτε με:

διπλωματία,

υπομονή,

επιμονή,

διακριτικότητα,

ευελιξία,

χρήση διαπραγμάτευσης,

και εξυπνάδα.

 

Έχοντας πάντα κατά νου τους στόχους που θέτετε για τον μαθητή σας, τις δυνατότητες και αδυναμίες του, αλλά και που θα θέλατε να φτάσετε τον μαθητή σας.

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ:

Ξεκινώντας από τον δάσκαλο της τάξης καλό είναι να δημιουργήσετε ένα καλό κλίμα μεταξύ σας. Αν ο δάσκαλος είναι συνεργάσιμος και δεκτικός τότε η δουλειά σας θα γίνει πιο εύκολη.

Συζητήστε μαζί του για τους στόχους και τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσετε ώστε να βελτιωθεί ο μαθητής.

Ρωτήστε τι τον δυσκολεύει ποιοι είναι οι δικοί του στόχοι για τον μαθητή.

Εξηγήστε ότι ο ρόλος του είναι σημαντικός στην εκπαίδευση του μαθητή σας αφού έχει και ο ίδιος την ευθύνη του.

Να ελέγχει τον μαθητή και να δίνει εκείνος την επιβράβευση για την ολοκλήρωση τον διδακτικών στόχων καθώς και ότι θα ήταν καλύτερο για τον μαθητή να αναφέρεται στον δάσκαλο της τάξης.

Αν πάλι αισθανθείτε ότι ο δάσκαλος δεν βλέπει με θετικό μάτι την παρουσία σας ή ακόμα χειρότερα πιστεύει ότι τώρα που βρεθήκατε εκεί θα μπορεί να απαλλαχθεί από τον μαθητή και θα είστε εσείς υπεύθυνοι για αυτόν, καλό θα ήταν να προσέξετε τα παρακάτω:

Δεν πρέπει να νιώθει ότι απειλείται από εσάς, ότι μπορεί να τον κρίνετε για τον τρόπο διδασκαλίας ή τα λάθη που μπορεί να κάνει.

Δεν θα πρέπει να σας νιώθει σαν πηγή ανταγωνισμού.

Δώστε του την εντύπωση ότι εκείνος είναι ο κύριος της κατάστασης και ότι τον αναγνωρίζετε σαν πηγή εξουσίας της τάξης.

Μην δείξετε ότι αμφισβητείτε τις ικανότητές του.

Επιδιώξτε τη συνεργασία μαζί του κάνοντας ό,τι προτείναμε παραπάνω, χρησιμοποιώντας ύφος προτροπής και όχι επιβολής των ιδεών σας.

 

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

 

Να θυμάστε ότι ο μαθητής αναγνωρίζει τις περισσότερες φορές σαν δάσκαλό του τον δάσκαλο της τάξης και όχι τον δάσκαλο της παράλληλης. Ο δάσκαλος της παράλληλης στήριξης είναι ο βοηθός του. Και έτσι πρέπει να είναι. Τη θέση σας μέσα στην τάξη θα την υποδείξει με τον τρόπο του και τα λόγια του ο δάσκαλος της τάξης. Το ιδανικό είναι ο δάσκαλος της τάξης να:

Απευθύνεται στον εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης σαν ισότιμο μέλος.

Να εμπλέκει τον εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης στα καθήκοντα του.

Να επιτρέπει στον εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης, να οργανώνει θεματικές ενότητες και να τις παρουσιάζει στην τάξη.

Να ζητάει από τον εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης, να βοηθήσει κι άλλους μαθητές όταν αυτό είναι εφικτό.

Να δίνει ανατροφοδότηση για την εικόνα του μαθητή στον εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης.

Οι προκλήσεις που μπορεί να συναντήσει ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης μέσα στο τυπικό σχολείο είναι πάρα πολλές και θα αναλυθούν περισσότερο στα επόμενα άρθρα όπως και το πώς να διαχειριστεί και τις υπόλοιπες σχέσεις που αναφέρθηκαν. Μη ξεχνάτε ότι η αλληλεπίδραση και οι κοινωνικές σχέσεις είναι περίπλοκες και χρειάζονται ιδιαίτερο χειρισμό.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΡΑΛΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Κατερίνα Μούρμουρα

Med Autism